fbpx

Fruit plukken in Terwolde – dagelijks

Datum

maandag 19 sep - zaterdag 22 okt
Verlopen!

Fruit plukken in Terwolde – dagelijks

Organisator

Wim Hekkert
Email
wjhekk@planet.nl

Locatie

Terwolde
Fruitbedrijf Hekkert
Categorie

Het is oogsttijd in de boomgaarden in Terwolde! De karakteristieke hoogstamboomgaarden van Wim en Frieda Hekkert uit Terwolde liggen vlak naast de IJsseldijk. Het hangt er vol met honderden kilo’s appels en peren, die de eigenaar maar voor een klein deel gebruikt.

Jammer van het fruit dat blijft liggen op de grond. Om dit te voorkomen organiseert de biologisch boer Wim Hekkert plukdagen. Vind je het leuk om één of meerdere dagen te helpen met plukken? En op die manier bij te dragen aan een uniek streekproduct en het behoud van oude boomgaarden in de IJsselvallei? Voor koffie en thee wordt gezorgd. Natuurlijk mag je appels en peren meenemen voor eigen gebruik. De plukdagen duren van 9.15 tot 12.00. De plukdagen zijn ook geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

Hoogstamboomgaarden zijn karakteristiek voor de vruchtbare oeverwallen van de IJssel maar zijn grotendeels verdwenen. Tien jaar geleden kozen Wim en Frieda ervoor om deze boomgaarden in ere te herstellen.

Fruit plukken is een belevenis

Het plukken van fruit en het verzorgen van hoogstamboomgaarden is een hoop werk en eigenlijk kan het als ondernemer niet uit. Het inhuren van personeel voor bijvoorbeeld het plukken van al het fruit is een kostbare zaak. Wim: “Het lukt ons alleen om kleine hoeveelheden te plukken. De rest blijft achter in de boom.

Dat is natuurlijk zonde. Ik nodig daarom mensen die het leuk vinden uit om een ochtend of middag te komen helpen plukken. Het is een mooie belevenis! Uiteraard krijgt iedereen die helpt, fruit mee voor eigen gebruik.

200 verschillende fruitrassen

“In de 7 boomgaarden staan wel 600 bomen met 200 verschillende soorten kersen-, pruimen-, appels- en perenrassen. Dat maakt dat er gedurende het plukseizoen steeds kleine hoeveelheden rijp zijn. Iedere soort heeft een gebruiksaanwijzing. Sommige moet je een tijdje laten liggen, andere kun je meteen eten.” Een mix van fruitrassen is te koop via o.a. lokale marken en een lokale online bezorgservice. “Het leuke is dat mensen dan de diversiteit in kleur, vorm en smaak van het fruit zelf kunnen ervaren”.

Vrijwilligers helpen bij natuurinclusieve landbouw

Het bedrijf van Wim en Frieda Hekkert is een voorbeeld van natuur-inclusieve landbouw. Zij combineren het biologische bedrijf met een paardenpension en doen ook veel aan agrarisch natuurbeheer. Naast de 6 hectare aan hoogstamboomgaard onderhouden ze akkerranden en landschapselementen.

Hulp van vrijwilligers bij het onderhoud van de bongerd en andere landschapselementen op het bedrijf is ook zeer welkom. Belangstellenden voor de fruitpluk kunnen zich aanmelden (mail naar wjhekk@planet.nl). Na aanmelden neemt eigenaar Wim Hekkert contact met je op.


Dit evenement wordt door een partner van het Duurzaamheidscentrum Deventer georganiseerd. Uw duurzaam evenement in omgeving Deventer ook op deze agenda?  Of samen met ons een evenement organiseren, meld hem dan hier aan.

Dit evenement wordt door een partner van het Duurzaamheidscentrum Deventer georganiseerd. Uw duurzaam evenement in omgeving Deventer ook op deze agenda?  Of samen met ons een evenement organiseren, meld hem dan hier aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE