fbpx
van de watermonsters

Word burgerwetenschapper voor Vang de Watermonsters

Leuk om met behulp van de toolkit, samen met je kinderen waterkwaliteit te onderzoeken in Deventer. Bijvoorbeeld in een kolk, bij de singel, de IJssel of de Zandwetering. ‘Doe jij ook mee’. Aanmelden kan nog tot 28 juni 

Het gaat niet goed met het Nederlandse water

Nederland is een waterland. We hebben bijna net zoveel vierkante meters water als vierkante meters stad. Maar het gaat niet goed met het Nederlandse water, want het overgrootste deel is van slechte kwaliteit. Dat is kwalijk, omdat het de leefbaarheid van vogels, insecten, vissen en planten aantast en uiteindelijk zorgt voor een slechtere kwaliteit van drinkwater. Tijd voor actie dus!

Kom in actie, breng de waterkwaliteit in kaart

Begin juni 2022 gaat het Citizen Science project ‘Vang de Watermonsters’ weer van start. Hiervoor zoeken we gemotiveerde vrijwilligers die willen helpen de waterkwaliteit van kleine wateren in Nederland in kaart te brengen. Zo kunnen wij erachter komen hoe het gesteld staat met de kwaliteit van kleine wateren, én zetten wij waterkwaliteit hoger op de politieke agenda.

Kraamkamer van de natuur

Nederland telt veel kleinere wateren, zoals grachten, singels, vennen, vijvers, kleinere plassen en sloten. De waterkwaliteit van deze wateren wordt in Nederland niet standaard gemeten. Dit hoewel kleine wateren een derde van het Nederlandse oppervlaktewater vormen en de haarvaten zijn van ons watersysteem. Deze wateren dienen als kraamkamer van de natuur. Door deel te nemen aan dit burgeronderzoek help je ons een goed beeld te krijgen van de waterkwaliteit van de kleine wateren 

Wat ga je als burgeronderzoeker doen?

Stap 1: je volgt een van onze (online) trainingen
Stap 2: je ontvangt een meetkit
Stap 3: je meet een of meer wateren in je buurt en vult de meetgegevens online in
Stap 4: je stuurt de buisjes met watermonsters terug

Vervolgens komen wij in actie. We analyseren je meetgegevens, laten je weten hoe het zit met de waterkwaliteit én gebruiken de onderzoeksresultaten om waterkwaliteit hoger op de agenda te zetten.

Heb je nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar vangdewatermonsters@natuurenmilieu.nl of word lid van onze Facebookgroep voor burgerwetenschappers.


Dit evenement wordt door een partner van het Duurzaamheidscentrum Deventer georganiseerd. Uw duurzaam evenement in omgeving Deventer ook op deze agenda?  Of samen met ons een evenement organiseren, mail ons dan.

Datum

zaterdag 04 jun
Verlopen!
Categorie
Natuur en Milieu

Organisator

Natuur en Milieu
Website
https://natuurenmilieu.nl/
Meer info en aanmelden

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE