fbpx
De Hemelse Bergen van Kyrgyzstan
Volgelbeschermoing

Organisator

Volgelbeschermoing
Website
https://www.vogelbescherming.nl/
Meer tips
Categorie

Meer info

Meer tips

Datum

zondag 05 sep
Verlopen!

Opfrisbeurt voor de herfsttuin

Geef uw tuin in de nazomer een lekkere opfrisbeurt: herfstbloeiers, vlinders, bessen: dat is nog wekenlang genieten én goed voor de vogels. In 4 stappen op weg naar een fleurige herfsttuin.

Tips van de vogelbescherming

Zijn de eerste paar bladeren al voorzichtig gevallen in uw tuin? De eerste spinnenwebdraden alweer tegen uw hoofd gehad? Het was een groeizame zomer, maar de herfst kruipt naderbij. Het béste moment om de tuin een lekkere opfrisbeurt te geven.
Zijn de eerste paar bladeren al voorzichtig gevallen in uw tuin? De eerste spinnenwebdraden alweer tegen uw hoofd gehad? Het was een groeizame zomer, maar de herfst kruipt naderbij. Het béste moment om de tuin een lekkere opfrisbeurt te geven.

1. Puinruimen
Niet iedereen is zich ervan bewust, maar september -en dat is het alweer bijna- is echt dé maand om de tuin te pimpen. Maar, voor er wordt gepimpt, moet u eerst puinruimen. Haal de snoeischaar maar tevoorschijn, want alles wat helemaal dood en dor is, mag afgeknipt en in de biobak. Nou, niet álles. Laat uitgebloeide bloemen staan of liggen. Dat staat decoratief, helemaal in de winter met een laagje rijp. Dan kunnen ze ook nog uitzaaien én vlinders en bodemdiertjes kunnen er overwinteren. Vroegtijdig gevallen blad harkt u onder de heg: ook een lekker plekje voor kleine beestjes.

2. Herfstbloeiers
Plant vervolgens op een paar strategische plekken herfstbloeiers: planten die juist in september en oktober bloeien. Bijvoorbeeld herfstasters, die staan ook prachtig in een pot en zijn nu vaak gewoon bij de supermarkt te koop. Een andere aanrader is hemelsleutel, een oudroze bloeiende vetplant die nog bendes vlinders lokt. Nog een tip: ijzerhard (verbena), die bloeit al in juni en gaat door tot oktober. Ook de welbekende zonnehoedjes bloeien nog in september.

3. Wondersnel gazon-herstel
Heeft u her en der en kale plek in het grasveldje, dan is september de ideale tijd om gras te zaaien. De grond is nog lekker warm en er valt genoeg regen, waardoor de zaden snel kiemen. Kale plekken herstelt u snel door de grond los te maken en wat graszaad te strooien.

4. Plant een (bessen)struikje
Plant een vogelvriendelijk struikje zolang het nog niet vriest. De nazomer of herfst is de beste tijd van het jaar, want de snelle groei en het vormen van bloemen is achter de rug. De plant is dus in rust en kan wortelen en zich installeren voor de lente. Op iedere struik leven weer andere insecten en vogels. Bekijk hier alle vogelvriendelijke struiken en de Bessenkalender, zodat u in één oogopslag ziet wanneer ze bloeien en vruchten geven.

Bonus: bloembollen
Plant nu ook vast biologische bloembollen, zoals sneeuwklokje, lelietje van dalen of krokus. Zo heeft u al vroeg in het voorjaar een bloemrijke tuin. Prachtig én heerlijk voor de eerste dikke hommels, bijen, zweefvliegen en andere insecten. Die trekken op hun beurt weer vogels aan. Wist u dat sommige vogels (pimpelmezen) ook nectar snoepen in het vroege voorjaar als er nog weinig voedsel is? Nóg een reden om de tuin vol bollen te zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE