De duurzame reis van Chris Bouwman

De duurzame reis van Chris Bouwman

Chris Bouwman in de natuur naast een waterpomp

Chris Bouwman is sinds 12 april 2025 voorzitter van het bestuur van het duurzaamheidscentrum. Kersvers dus.

Hoe werd je je bewust van het belang van duurzaamheid?

Eigenlijk pas tijdens mijn werk van destijds in de sloop- en recycle sector. Ongeveer 15 jaar geleden werd daar langzaam de knop omgezet naar milieuvriendelijk slopen en het scheiden van afvalstromen. De denkwijze veranderde en het sloopafval werd een grondstof. Zodra je je hiervan bewust wordt, gaat het duurzame balletje rollen..

Een tweede inzicht was bij een lezing van Paul Schenderling over “Grenzen aan de Groei”. Ik zat daar in de zaal, ervan overtuigd dat ik goed bezig was met verduurzamen. Maar Paul Schenderling legde uit dat door onze consumptiegroei de milieuwinst weer helemaal verloren ging. Dat was niet wat ik wilde horen, maar het maakte mij wel duidelijk dat de klimaatproblematiek groter is dan wij ons realiseren.

Wat motiveert je om je in te zetten voor duurzaamheid?

Vooral voor de nieuwe generatie, van dicht bij zie ik dat bij mijn kinderen. Zij moeten verder met deze aarde.

Ik weet heel goed dat ik het klimaatprobleem niet in mijn eentje kan oplossen, maar ik geloof dat elke kleine bijdrage telt. Mijn kinderen zijn nog jong, maar zijn zich op nu al veel bewuster van duurzaamheid dan ik toen ik jong was.

Heb je 3 concrete tips voor meer duurzaamheid in het leven?

  1. Gebruik een waterbesparende douchekop. Je gebruikt minder water zonder dat je het merkt. Hierdoor verspil je minder drinkwater en zal je Vitens rekening lager zijn. Duurzaam is niet altijd duurder.
  2. Kies voor herbruikbare producten. Gebruik zo weinig mogelijk plastic wegwerpartikelen zoals plastic flessen, zakken of bestek. Dat vermindert de hoeveelheid plastic afval enorm.
  3. Maak een ecologische tuin. Plant inheemse planten die weinig water nodig hebben en goed zijn voor de insecten. Het liefst samen met minder tegels in je tuin en met regenwateropvang of regenwaterafkoppeling.

Hoe zie je je rol als voorzitter van het duurzaamheidscentrum?

Ik wil mij volledig inzetten om verbindingen te leggen tussen alle organisaties die in Deventer bezig zijn met klimaat en duurzaamheid.

“De kracht van velen is sterker dan die van één”.
– Chris Bouwman

Verder wil ik graag samen met de vrijwilligers van het duurzaamheidscentrum de inwoners van de gemeente Deventer stappen laten zetten naar een meer duurzaam leven. Kijken met inwoners naar wat bij hen past op weg naar duurzaamheid. Voor de één zal dat die douchekop zijn, voor een ander zonnepanelen op het dak, voor weer een ander het maken van een geveltuintje of het maken van een insectenhotel.

Als je de eerste stap hebt gezet, kun je door naar de volgende.

Inspireer elkaar, deel de reis van Chris!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE