fbpx

De duurzame reis van Esther Klaassen

De duurzame reis van Esther Klaassen

Duurzame reis Esther Klaassen Duurzame reis Esther Klaassen

“Kom een keer mee afvalprikken in de Zandweerd! Doe het voor jezelf en voor de ander, want samen je leven verduurzamen en vergoenen is zoveel leuker dan alleen.”

Wat motiveert jou om je in te zetten voor duurzaamheid?

“De toekomst van onze kinderen. Alle kinderen! Hoe wij hier leven heeft invloed op de rest van de wereld. Wij hebben een verantwoordelijkheid richting hen. En bovendien hebben we iets goed te maken. Dat gaat mij aan mijn hart en het is voor mij onmogelijk om daar niet iets mee te doen, in die zin is dat geen keuze. Het heeft wel invloed op de keuzes die ik van dag tot dag maak. Maar als het één keer in je systeem zit, kost het je ook geen moeite om je met de benenwagen, fiets en trein te verplaatsen, zwerfafval op te ruimen, vegetarisch te eten of tweedehands kleding te kopen. Het levert me veel op, niet alleen in geld maar vooral in voldoening en tijd die ik aan mijn familie kan geven en de mensen om me heen. Daardoor kan ik als persoon groeien en er voor anderen zijn. Dat maakt me heel dankbaar.”

Hoe werd je je bewust van het belang van duurzaamheid?

“Als kind heb ik met mijn ouders veel gewandeld in het bos. Ik moest mee! Dat vond ik toen niet altijd even leuk, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik een band heb gekregen met de natuur. Tijdens mijn studie over de maatschappelijke en filosofische kanten van techniek heb ik voor onderzoek ruim 3 maanden rondgereisd in India. Daar kwam ik in contact met het gedachtengoed van Gandhi: Geweldloosheid, zorg voor elkaar en zorg voor de aarde. En zag ik de enorme armoede in India. Hutjes met strodaken, maar daarop ook wel dezonnepanelen. Waardoor ik me realiseerde: je kunt altijd een stapje maken.”

Speelt duurzaamheid altijd een rol in je leven?

“Eigenlijk wel. Al is het bijna onbewust. Mijn man en ik hebben beide geen rijbewijs , vliegen doen we al lang niet meer en we wonen in een ecologisch gebouwd huis. Mijn ervaring: duurzaam leven vraagt geen grote offers! En het geeft veel voldoening.

Verder ben ik actief in het Duurzaamheidsteam Zandweerd. Wij zijn een groep actieve vrijwilligers in de wijk die dromen van een groene, gezellige en duurzame wijk van, voor en door de bewoners. We proberen daar zoveel mogelijk mensen bij te betrekken en werken samen met o.a. de gemeente, de woningbouwcorporaties en Raster. In de afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld met de bewoners en een asbestsaneerder heel veel asbestdaken op schuurtjes in de wijk vervangen. 80% van de daken is nu asbestvrij en door de samenwerking/subsidies hoefden de bewoners hoefden alleen de nieuwe platen te betalen.

Een volgend project is het aanleggen van groene daken op die schuurtjes (we hebben al veel groene daken helpen aanleggen op woningen in de wijk) en meer geveltuintjes. Maar we ruimen ook met een groepje mensen zwerfafval in de wijk op, iedere tweede woensdag en de laatste vrijdag van de maand. Doordat we dit regelmatig doen met een groepje mensen zet het zoden aan de dijk. Je ziet direct resultaat. We dromen groot en we doen klein.”

Heb je nog andere duurzame tips?

“Kom een keer mee afvalprikken in de Zandweerd! Doe het voor jezelf en voor de ander, want samen je leven verduurzamen en vergoenen is zoveel leuker dan alleen.”

 

Meer info over het Duurzaamheidsteam Zandweerd: http://www.zandweerd.com

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE