fbpx

De duurzame reis van Heidi Linnemann

De duurzame reis van Heidi Linnemann

Heidi Linneman duurzaam
duurzaam met Heidi Linnemann

“Maar joh, ik ben helemaal niet zo bezig met duurzaamheid.” Wel nee joh, maar ondertussen! Eén van de drijvende krachten achter “The Clothing Loop” in Deventer is Heidi Linnemann.

Wat doet The Clothing Loop?

Die zorgt er in Deventer voor dat 500 vrouwen, baby’s en kinderen en ja, zelfs mannen niet allemaal nieuwe kleding kopen, maar de kleding gebruiken die van iemand anders is geweest. Waarschijnlijk kent iedereen het wel. Je bent uitgekeken op een kledingstuk; het past niet meer; of je hebt gewoon zin in eens een keer wat anders. En dat kost best veel geld. En tijd als je verschillende winkels af moet lopen of op het internet gaat zitten struinen. Met kleding is dat laatste sowieso niet een goed idee, omdat maatvoering, kleur en stofkwaliteit onmogelijk goed uit te leggen is. Het heen en weer sturen van pakketjes met kleding is misschien wel de grootste pakketstroom. Bij Heidi begon het allemaal in Coronatijd. Toen ze vrijwel niet meer de deur uit kwam en groeide van maat 38 naar maat 44 en dus gewoon haar kleren niet meer paste en een nieuwe garderobe nodig had. Dat kost heel veel geld en bovendien waren de winkels dicht. Voor haar was op dat moment The Clothing Loop een ideale oplossing én een eyeopener. Bovendien kon zij op deze manier heel veel kledingstijlen uitproberen. Ze kon dingen uit de tas halen die zij normaal nooit zou kopen. Zoveel kleding die er gewoon is, eigenlijk al teveel is………………

Hoe kun je meedoen?

Als je mee gaat doen aan The Clothing Loop, komt er eens in de 2 weken een grote tas bij jou aan huis. En die zit bomvol goede kleding in jouw maat. Je kunt alles uit de tas halen en kijken of er iets tussen zit wat (bij) je past. Misschien is het 1 item, maar het mogen ook 5 stuks zijn. De rest van de kleding vouw je weer netjes op en misschien heb je zelf iets in de kast hangen wat je niet meer draagt. Dat stop je er dan bij in die tas en je brengt de tas naar de volgende deelnemer op de lijst. Dat is altijd bij jou in de buurt. In Deventer zijn nu 4 regio’s. Heidi coördineert de regio Noord. In regio Noord circuleren 14 tassen langs 90 dames. Daarnaast gaan er door heel Deventer 7 tassen met babykleding, 21 tassen met kleding in maat 92-128, 15 tassen met kleding maat 134-176 en 7 tassen met mannenkleding. Er gaan 3 tassen met dameskleding rond vanaf maat 44, en 1 tas met zwangerschapskleding. Elke tas heeft ook een app groep. Een tas blijft in principe maximaal 3 dagen bij 1 deelnemer. Regelmatig neemt Heidi contact op met een deelnemer en vraagt dan of ze iets leuks in de tas heeft gevonden en of er nog genoeg in zit. De tas komt nooit leeg terug. Soms komt hij voller terug dan hij ging. Soms met kleding waar nog een prijskaartje aanhangt. Kleding die nog nooit gedragen is.

Sociaal netwerk

Een mooie bijkomstigheid is dat je door mee te doen aan The Clothing Loop, je ook weer nieuwe mensen leert kennen. Soms weet je van wie die leuke trui was die je uit de tas hebt gehaald. Dat geeft je trui een verhaal en het is leuk om te weten dat er iemand anders heel blij is met dat jurkje wat jou niet stond! En als je het coördineert dan? Elke coördinator bewaart thuis een voorraad kleding. Dat wordt steeds meer en The Clothing Loop in Deventer is voorzichtig op zoek naar een externe locatie. Om het overzicht te kunnen bewaren en om grotere donaties aan te kunnen nemen. Af en toe organiseert Heidi met een groep enthousiaste vrijwilligers een kledingruil. Zoals laatst op de Jan Terlouw lezing in de schouwburg. Je weet echt niet wat je dan ziet: Rekken vol met goede kleding die je gewoon, gratis mee mag nemen. Je kunt ook iets terug brengen, maar dat hoeft niet. Er is genoeg! Meer dan genoeg! Je hoeft niets nieuws te kopen.

De clothingloop groeit

Komend jaar wil Heidi graag meer van dit soort kledingruilevenementen organiseren. Als eerste is er nu in het duurzaamheidscentrum een rek van The Clothing Loop geplaatst waar mensen gratis kleding van mee kunnen nemen. En de kleding is allemaal goed van kwaliteit, want Heidi (en de rest van de coördinatoren ook!) is streng. Verwassen kleding, kleding met vlekjes die er niet meer uitgaan of met een kapotte rits gaan allemaal naar de recyclebak met kleding. Helemaal niet duurzaam dus, die Heidi. Gewoon lekker bezig! En ondertussen: In de piramide van refuse, reduce, re-use en recycle sta je wel lekker bijna aan de top! Tip van Heidi: meld je aan voor The Clothing Loop.

Dat kan eenvoudig op https://www.clothingloop.org/nl/loops/54625704-f729-4946-a0fe82e30336383/users/signup

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE