fbpx

De reis naar een duurzaam leven van Akkelien

Akkelien probeert haar eigen plastic afvalberg sterk te verminderen.

Plastic Akkelien

“Plastic heeft grote negatieve im-pact op het milieu en de natuur. Ik probeer daarom mijn eigen plastic afvalberg sterk te verminderen. De plastic verpakkingen heb ik daarom ingeruild voor herbruikbare zakjes en bakjes. Ik vertel je graag meer over mijn reis naar een steeds legere plastic container.”

Akkelien (voorlichter bij Duurzaamheidscentrum Deventer)

Wat is voor jou de belangrijkste reden om zo min mogelijk plastic verpakking te gebruiken?

“Plastic heeft grote negatieve impact op het milieu en de natuur. Plastic breekt af tot microplastics die met het blote ogen haast niet te zien zijn. Deze belanden in de natuur en richten daar grote schade aan. Zo zitten vissen vol met plastics. Ook is het productieproces van plastic erg vervuilend en is het moeilijk te recyclen. Daarnaast komen er steeds meer studies die aantonen dat microplastics ook in ons lichaam zitten, bijvoorbeeld in onze her-senen, darmen en bloed. Dit kan schade-lijk zijn voor de menselijke gezondheid. Als mens, maar ook als arts, maak ik mij daar grote zorgen om.”

Hoe heb je het aangepakt om jouw plastic afvalberg te verminderen?

“Ik heb een tijd in Zuid-Afrika gewerkt als tropenarts. Ik schrok daar van de enorme hoeveelheid zwerfafval en het gemak waarmee mensen troep van zich afgooiden. Een vriendin van mij die ook tropenarts was, was toen al bezig om minder plastic verpakkingen te gebruiken. Met haar leuke ideeën en goede tips ben ik mijn plastic afvalberg gaan verminderen. Met kleine stapjes heb ik dit steeds verder terug gebracht. Als ik nu ergens boodschappen ga halen, dan neem ik mijn eigen herbruikbare zakjes mee. Niet alleen voor groente en fruit, maar ook bijvoorbeeld voor mijn brood. En als ik naar de slager of notenboer ga, neem ik mijn eigen bakjes mee. En voor de kaas heb ik een speciale bijenwasdoek om de kaas veilig van de kaasboer naar huis te vervoeren. Ik vind het ook een leuke uitdaging om te kijken op welke terreinen nog meer winst te behalen is. Als ik zie hoe weinig er nu nog in onze plastic container zit, krijg ik daar een enorme kick van. En dat ik op deze manier kan bijdragen aan een beter milieu, geeft een heel voldaan gevoel.”

“De bakker keek ook eerst wat vreemd, maar vindt het in-middels de normaalste zaak van de wereld.”

Wat vind je het lastigste aan het verminderen van je plastic afvalberg?

“Ik heb inmiddels een fijn ritme voor mezelf ontdekt waarbij ik met mijn zakjes en bakjes langs de groenteboer, bakker en visboer ga. In het begin vraagt dit wel wat uitzoekwerk: welke producten wil ik hebben, hoeveel heb ik nodig en bij welke winkels kan ik dit halen? Gelukkig zijn er steeds meer winkels, zeker speciaalzaken waar je losse producten kunt kopen. En als je ’s ochtends in de supermarkt komt, kun je zelfs op de broodafdeling brood van de plastic zak redden en meekrijgen in je eigen broodzak. Wat wel een uitdaging is en blijft, is tijd. In een drukke week heb ik niet genoeg tijd om naar verschillende winkels te gaan om mijn eten te ‘tappen’, en ben ik toch overgeleverd aan de supermarkt waar sommige producten alleen verpakt te koop zijn. Hetzelfde geldt op vakantie. Dan is het lastig om vast te blijven houden aan je eigen zakjes.”

Hoe reageerde je omgeving dat je je sterk focust op jouw hoeveelheid plastic?

“Ik krijg vooral positieve reacties, al kijken sommige verkopers soms wat verbaasd als ik aankom met mijn eigen tasjes en bakjes. Het wisselt ook wel wat ik koop. Als ik groente en fruit in mijn eigen tasje doe, kijkt niemand daar meer van op. Maar de slager wist in het begin niet zo goed wat zij ervan vond dat ik het vlees in mijn eigen bakje naar huis wilde nemen. De bakker keek ook eerst wat vreemd, maar vindt het inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Ik heb het gevoel dat het steeds normaler wordt, en in mijn eigen omgeving hebben een aantal mensen het ook overgenomen. Op verjaardagen geef ik graag herbruikbare (brood)zakken en rvs rietjes cadeau om anderen te stimuleren minder plastic te gebruiken.”

Wat is jouw tip zijn iemand die minder plastic wil gebruiken?

“De eerste stap is de bewustwording. Kijk wat je in een week verzamelt aan plas-tic verpakkingen en bedenk dan welke verpakkingen jij als eerste kunt gaan vermijden of vervangen. Zo zijn er veel producten die in plastic worden verpakt of vervoerd waarbij dit eigenlijk niet nodig. Neem bijvoorbeeld bananen. Bananen hebben een dikke schil, daar hoeft echt geen zakje omheen. Ga ook eens naar een winkel waar ze losse producten verkopen. In Deventer zijn er veel leuke zaakjes waar je met je eigen verpakkingen naar toe kunt gaan om bijvoorbeeld noten te ‘tappen’. Ga dingen uitproberen om te ontdekken wat voor jou werkt en haalbaar is. Kijk voor inspiratie en tips eens naar het ‘Zero Waste project’ van de Nederlandse zusjes Jessie en Nicky Kroon. Het helpt ook enorm om het samen met iemand anders te doen. Zo kun je elkaar stimuleren en enthousiasmeren, en ook uitdagen om steeds de lat iets hoger te leggen. Dat maakt het makkelijker én leuker!”

Wil je meer informatie over duurzaam leven? Kom dan eens langs in het Duurzaamheidscentrum. We zijn geopend van woensdag t/m zaterdag en bekijk hier de openingstijden.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE