fbpx

De reis naar een duurzaam leven van Cora

Door vaker de auto te laten staan, kun je jouw milieu impact aanzienlijk verkleinen. “Ik heb zelfs nog nooit een auto gehad.”

cora zonder auto

“Ik heb nog nooit een auto gehad. Maar thuisblijven ho maar. Want met de fiets en het ov en af en toe een deelauto kun je overal komen. Ik vertel je graag hoe ik op een duurzame manier van A naar B reis.“

Cora

Je hebt geen auto. Wat is voor jou de belangrijkste reden om geen auto te hebben?

“Auto’s zijn een belangrijke bron van vervuiling van onze planeet. Ik vind het heel belangrijk dat we de wereld leefbaar houden. Al vanaf mijn twintigste ben ik hier afwisselend, meer of minder, mee bezig geweest. Nu ik oma ben, vraag ik me ook steeds vaker af: wat voor aarde geven we door aan de volgende generaties? In 2050 ben ik er zelf waarschijnlijk niet meer, maar mijn kleinkinderen wel. Bewustzijn van de impact van je handelen op het milieu vind ik heel belangrijk.”

Kun je wat meer vertellen over hoe jij je van A naar B beweegt?

“Mijn man en ik hebben nooit een auto gehad, dus we doen vrijwel alles met het ov en de fiets. Toen we zo’n 45 jaar geleden in Deventer kwamen wonen, hebben we bewust gekozen voor een centrale plek dicht bij het station. Ik werkte de afgelopen 25 jaar in Hengelo, en daar ging ik met de trein naartoe. Dat was overigens meestal ook sneller dan met de auto, want hoewel je soms vertraging hebt, sta je nooit in de file. Ook als ik voor mijn werk elders in Nederland moest zijn, ging ik met het ov. Je kunt namelijk vrijwel overal komen. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook als je naar het buitenland wilt, bijvoorbeeld op vakantie. Zo zijn we dus pas nog met de trein naar de Pyreneeën geweest. Er gaan ook (nacht) treinen naar diverse steden, bijvoorbeeld naar Kopenhagen, Praag of Venetië, zodat je heerlijk slapend naar je bestemming wordt gebracht. Er zijn natuurlijk wel gevallen dat een auto aanzienlijk handiger is dan de fiets of het ov, bijvoorbeeld als je iets groots wilt vervoeren of als je op bezoek gaat bij familie of vrienden die op een lastig te bereiken plek wonen. In die situaties gebruiken we een deelauto. Hiervoor hebben we 28 jaar geleden samen met andere huishoudens in onze buurt een autodeelvereniging opgericht. We begonnen met één auto en veertien huishoudens. Inmiddels delen we twee auto’s met 25 huishoudens.

“Ik krijg eigenlijk alleen maar positieve reacties ;sommigen bieden zelfs spontaan hun auto te leen aan.”

Wat vind je het lastigste?

“Voor mij is het zo gewoon om geen auto te hebben dat ik er geen moeite mee heb. Maar het meest lastige is denk ik dat het soms meer planning en uitzoekwerk vraagt. Bijvoorbeeld als je ergens voor het eerst heen gaat met het ov. Gelukkig is dat met de apps van tegenwoordig een stuk gemakkelijker geworden. En als ik de deelauto wil gebruiken, moet ik die reserveren. Want als je met meerdere huishouden een auto deelt, moet je afspreken wie wanneer de auto kan gebruiken. Het kan dus voorkomen dat je iets een dag moet uitstellen als de deelauto niet beschikbaar is. Daarnaast moet je goede afspraken maken over zaken als het onderhoud. Dat gaat eigenlijk zonder problemen. En het scheelt een hoop geld; de kosten van OV en de deelauto zijn lager dan van een eigen auto.”

Hoe reageert je omgeving als je vertelt dat je geen auto hebt?

“Ik krijg eigenlijk alleen maar positieve reacties; sommigen bieden zelfs spontaan hun auto te leen aan. De meeste mensen zijn vooral nieuwsgierig hoe wij dat doen, zo zonder auto. Hoe doe je dat bijvoorbeeld met (kleine) kinderen en de weekboodschappen? Voor ons is dat eigenlijk nooit een probleem geweest. Onze kinderen leerden snel fietsen, en tegenwoordig heb je van die mooie bakfietsen. En de weekboodschappen gingen en gaan nog steeds in de grote fietstassen. Als het echt veel was, dan ging ik twee keer per week naar de winkel.”

Wat zou jouw tip zijn aan iemand die vaker de auto wil laten staan?

“De belangrijkste eerste stap is dat je je bewust bent van de impact van jouw keuzes op het milieu. Als je ergens naartoe gaat, kijk dan eerst of je er met het ov kunt komen. Dat scheelt een hoop vervuiling. Soms kost het meer tijd, maar hoe erg is het dat je een kwartiertje langer onderweg bent? In veel gevallen is dat geen probleem. Bovendien is een treinreis vaak stukken relaxter en een leukere manier van reizen. Je kunt alvast beginnen aan je werkdag of ontspannen een boekje lezen en wellicht ontmoet je nieuwe mensen. En het is veel gezonder, mensen zonder auto zijn vaak veel fitter. Als je toch afhankelijk bent van auto, maak dan gebruik van een deelauto. Tegenwoordig heb je hiervoor diverse platfora zoals Green wheels en Snapp car. Door vaker de auto te laten staan, kun je jouw milieu impact aanzienlijk verkleinen. Zo houden we de planeet leefbaar, ook voor onze (klein)kinderen. En daar doen we het uiteindelijk voor!”

Wil je meer informatie over duurzaam leven? Kom dan eens langs in het Duurzaamheidscentrum. We zijn geopend van woensdag t/m zaterdag en bekijk hier de openingstijden.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE