fbpx

De reis naar een duurzaam leven van René

René wil met iedereen zijn kennis over water en afvalwater delen.

rene voorlichter drinkwater afvalwater duurzaam
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Als we het waterverbruik van de Nederlander, 17,5 miljoen mensen, terug zouden kunnen brengen van 130 naar 100 liter water per persoon per dag, zou dat elke dag 525.000 kuub water besparen. Je zou kunnen zeggen, een flinke slok!”

René (voorlichter bij Duurzaamheidscentrum Deventer)

Wat motiveert jou om je in te zetten voor duurzaamheid?

“Ik wil graag een bijdrage leveren aan de wereldwijde klimaatverandering. Ik zie grote verschillen in de temperatuur vergeleken met vroeger. Als wij 60 jaar geleden op Sint Nicolaas stonden te wachten, was het altijd ijzig koud en had het in november al wel een paar keer gevroren. Nu is het november en nog steeds 12 graden. Ik hoop dat we met elkaar de opwarming van de aarde kunnen tegengaan. Dat we het kantelpunt kunnen voorkomen.”

Hoe werd je je bewust van het belang van duurzaamheid?

“Vanaf de jaren 80 heb ik gewerkt in de waterschapswereld en ik heb de hoeveelheid afvalwater en de vuilbelasting van het afvalwater steeds groter zien worden. Er zitten steeds meer vreemde stoffen in het afvalwater. Dat drukt je wel met je neus op de feiten.

In 1980 waren we met 14 miljoen mensen in Nederland, nu met 17,5 miljoen. En al die mensen produceren afval. Waarvan een heleboel via het riool in een waterzuiveringsinstallatie terecht komt. Ook van alles wat er natuurlijk niet in thuishoort. Er moeten steeds meer stoffen uit het water worden gezuiverd. Je wilt niet weten wat mensen allemaal door het riool weggooien. Bijvoorbeeld: verfresten, kattenbakvulling, maandverband, medicijnen (soms met de strip er nog omheen) goudvissen, bouwafval, sigarettenpeuken, vochtige doekjes en ga zo maar door.

Door al die troep in het riool, raken de rioleringen of rioolpompen verstopt. Het oplossen van deze verstoppingen is gevaarlijk werk (o.a. door gasvorming) en het zorgt ook voor hele hoge kosten. Met elkaar betalen we steeds meer waterschapsbelasting om deze problemen het hoofd te bieden. Heel veel mensen realiseren zich dat niet.

Dus: maak van je WC geen afvoerput voor afvalproducten!”

Speelt duurzaamheid altijd een rol in je leven?

“Steeds meer. Het begon met water. Maar ik ben ook altijd een bewuste consument geweest. Je moet niet kopen wat je niet nodig hebt. Doordat ik vrijwilliger ben geworden bij het duurzaamheidscentrum zijn er meer zaken waarover ik nadenk. Over energietransitie bijvoorbeeld of over vervoer. We rijden nog maar heel weinig met de auto, doen steeds meer met de fiets en het openbaar vervoer. We denken aan een deelauto. Het zetten van de laatste stap om de eigen auto echt weg te doen, is nog net niet gelukt.”

Heb je nog andere duurzame tips?

“Een andere watervraag en een uitdaging voor de toekomst is het gebruik van drinkwater. Per dag gebruiken Nederlanders gemiddeld 130 liter super schoon drinkwater. En het is maar de vraag of de waterleidingbedrijven in de toekomst kunnen voldoen aan deze grote vraag naar schoon, zoet water. Als we het waterverbruik van de Nederlander, 17,5 miljoen mensen, terug zouden kunnen brengen van 130 naar 100 liter water per persoon per dag, zou dat elke dag 525.000 kuub water besparen. Je zou kunnen zeggen, een flinke slok!

Dus ja: gebruik de spaarknop van je wc, douche zo kort mogelijk, gebruik je waterbesparende doucheknop en gebruik een regenton voor het opvangen van regenwater voor je tuin.

Wees wijs met drinkwater voor nu en later.”

Wil je meer informatie over duurzaam leven? Kom dan eens langs in het Duurzaamheidscentrum. We zijn geopend van woensdag t/m zaterdag en bekijk hier de openingstijden.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE