fbpx

De reis naar een duurzaam leven van Rikus

Rikus is al sinds jongs af aan bezig met de leefbaarheid van onze planeet. “De lessen uit mijn jeugd neem ik nog steeds mee in mijn dagelijks leven.”

rikus duurzaamheid

“Al sinds ik jong ben, ben ik geïnteresseerd in duurzaamheid en het behoud van de leefbaarheid van de planeet. De lessen uit mijn jeugd neem ik nog steeds mee in mijn dagelijks leven. Ik vertel mijn verhaal hoe duurzaamheid een steeds terug-kerend thema is in mijn leven.“

Rikus

Wat motiveert jou om je in te zetten voor duurzaamheid?

“Het belangrijkste voor mij is dat we nú in actie komen om de wereld leefbaar te houden. Om mijzelf maak ik mij niet zozeer zorgen, maar ik wil dat alle generaties na mij ook op een fijne manier op deze aarde kunnen leven. Dat vraagt om te kijken naar het grotere geheel; naar de belangen van mensen buiten jezelf, mensen die misschien nog niet eens geboren zijn. De slogan van Loesje bij de laatste Tweede Kamer verkiezingen vat dit heel treffend samen: “Wat als je eigen belang niet hetzelfde is als dat van je kleinkind?”

Hoe werd jij je bewust van het belang van een duurzaamheid?

“Tijdens mijn studie weg- en waterbouw ben ik me gaan verdiepen in het thema duurzaamheid. Zo volgde ik onder meer het vak milieukunde. In die periode las ik ook het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome. In dit rapport kwamen wetenschappers en experts al in 1972 met de alarmerende conclusie dat ingrijpende maatregelen nodig zijn om de wereld te redden. Dat rapport heeft mijn ogen geopend dat we serieus aan de slag moeten met het verduurzamen. Het heeft mij doen realiseren dat altijd maar meer niet houdbaar is. Ik moet nog vaak denken aan wat mijn opa zei “meer is nooit vol”. Hiermee bedoelde hij dat je niet steeds moet zoeken naar meer, maar leert waarderen wat je wél hebt.”

Het boek ‘‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome heeft mijn ogen geopend.

Heeft duurzaamheid altijd al een rol in je leven?

Duurzaamheid speelt al van jongs af aan een belangrijke rol, al was ik me daar toen nog niet zo bewust van. Ik ben een boerenzoon. Op de boerderij waar ik opgroeide was, wat we nu circulair noe-men, heel gewoon. We hadden een eigen moestuin waar we groente en fruit ver-bouwden. En eens per jaar werden er een koe en een varken geslacht. Daar moes-ten we het hele jaar van eten. Je at dan ook alles van het dier. Restafval hadden we nauwelijks. Plastic verpakkingen be-stonden nog niet, en groen afval ging naar de dieren. Zo aten de paarden de aardappelschillen op, en waren de kip-pen dol op de eierschalen. Circulariteit en lokaal produceren waren voor mij vanzelfsprekend. Na mijn studie heb ik in mijn werk ook in meer of min-dere mate gewerkt aan thema’s die raken aan duurzaamheid. En nu als voorlichter in het duurzaamheidscentrum, ben ik hier fulltime mee bezig. Het is haast net als toen ik jong was en duurzaamheid zo gewoon was in mijn dagelijks leven. Zo is het cirkeltje ook weer rond.

Welke duurzaamheidslessen neem je uit je jeugd mee?

Vroeger gooiden we geen eten bij het afval, maar gaven we het aan de die-ren. Waar ik nu woon heb ik geen dieren meer maar ik gooi nog steeds geen eten weg. Kliekjes bewaar ik in de koelkast of vries ik in voor een later moment. Maar ook spullen gooiden we zelden weg. Voor nieuwe spullen was immers vaak geen geld. Als iets kapot was werd gepro-beerd het te repareren. Kapotte kleren gingen onder de naaimachine, en met gereedschap kon ook een hoop hersteld worden. Mijn vrouw is heel handig, dus nog steeds wordt eerst geprobeerd de kleding zelf te maken. En een heel an-der voorbeeld is het sluiten van deuren. Kreeg je vroeger te horen ‘je bent toch niet voor de kerk geboren’ als je de deur open liet staan, staat tegenwoordig de deur van de meeste winkels wagenwijd open. Klantvriendelijk bedoeld maar niet bepaald duurzaam als binnen de airco of verwarming staat te loeien. Deuren doe ik dan ook zoveel mogelijk dicht.

Wat is jouw tip aan mensen die duurzamer willen leven?

“Vaak wordt onterecht gedacht dat duurzaam altijd duurder en ingewik-keld is. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Als je direct bij de boer in plaats van in de supermarkt koopt, ben je vaak goedkoper uit. En als je je huis goed isoleert, ben je op termijn goedkoper uit. Bovendien zit duurzaamheid ook in hele kleine en simpele dingen zo-als je afval in de afvalbak gooien in plaats van op de grond, en het licht uitdoen als je de kamer uitgaat.”

Wil je meer informatie over duurzaam leven? Kom dan eens langs in het Duurzaamheidscentrum. We zijn geopend van woensdag t/m zaterdag en bekijk hier de openingstijden.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE