fbpx

Duurzaamheidscentrum Deventer draait op volle toeren: ‘Nederland is een van de slechtste jongetjes van de klas’

Deventer heeft het Duurzaamheidscentrum gemist. Na een tijdelijke sluiting door corona draait het centrum al anderhalve maand op volle toeren. Maar goed ook want Nederlandis, als je het per inwoner bekijkt, één van de slechtste jongetjes van de klas’.
Dit artikel is gepubliceerd door de Stentor

Deventer heeft het Duurzaamheidscentrum gemist. Na een tijdelijke sluiting door corona draait het centrum al anderhalve maand op volle toeren. De nodige Deventenaren, dagjesmensen en toeristen stappen binnen met vragen over zonnepanelen, het isoleren van gaten en kieren of het opvangen van regenwater in de tuin. Maar goed ook, want volgens voorzitter Jurgen Schoorlemmer is Nederland als je het per inwoner bekijkt ‘een van de slechtste jongetjes van de klas’. 

vogelhuisje 1

Jurgen Schoorlemmer, voorzitter van het Duurzaamheidscentrum Deventer, is tevreden. Nadat het centrum na een grootse opening in februari vanwege corona maandenlang gesloten was, is het nu alweer 1,5 maand open. Met succes. ,,In juli waren er maar liefst 400 bezoekers. We gaan dit jaar voor de 5000″, zegt Schoorlemmer. 

Veel Deventenaren willen volgens Schoorlemmer graag hun huis duurzamer maken, maar kijken op tegen de kosten of weten te weinig over de mogelijkheden. ,,Iedereen heeft specifieke vragen over zijn of haar situatie. Het maakt nogal uit of je een jaren 30-huis hebt, in de binnenstad woont of ergens buitenaf. Mensen die binnenkomen zijn zoekende. Toen wij open gingen was er de discussie Groningen van het gas los.” 

Mensen vroegen Schoorlemmer toen vaak of ze een kapotte cv-ketel die op gas draait voor een duurzamer alternatief moesten vervangen. ,,Wij proberen dan eerst te laten zien waarom je het zou moeten doen en wat de mogelijkheden zijn. Op het moment dat iemand stappen wil gaan zetten, kunnen wij ze doorverwijzen. Dat doen we bij een op de vier à vijf mensen.’’ Het Duurzaamheidscentrum kan ze eenvoudig in contact brengen met experts, omdat het een initiatief is van de Deventer Energie Coöperatie en milieu-educatiecentrum Ulebelt. 

Plastic soep

Maar het Duurzaamheidscentrum geeft niet alleen advies over duurzaam wonen. In het centrum is ook aandacht voor biodiversiteit, de kledingindustrie en de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering. ,,Een unieke combinatie. Je ziet nergens in Nederland dat het zo bij elkaar zit’’, zegt Schoorlemmer.

,,Zeker jongeren willen meer het verhaal erachter zien. Dat vind ik wel leuk’’, zegt Schoorlemmer. ,,Zij vragen: Goh, wat gebeurt er eigenlijk met het klimaat?’’ Daarom staat er midden in de zaal een grote wereldbol waarop de plastic soep in de Grote Oceaan en de bosbranden in Brazilië van vorig jaar zomer zijn afgebeeld.

IJsselwater

Tegelijkertijd ontdek je er allerlei lokale duurzame initiatieven. Op een van de posters lees je over de aardehuizen in Olst en in een hoekje zijn mensen uit de buurt geportretteerd die op een creatieve manier de wereld duurzamer maken. Het stadhuis, waar het Duurzaamheidscentrum is gevestigd, is volgens Schoorlemmer ook een mooi voorbeeld van een lokaal duurzaam initiatief. ,,Het wordt zowel gekoeld als verwarmd met IJsselwater.’’

Om de mensen te woord te staan, mails te beantwoorden en telefoons op te nemen staat er altijd een enthousiast team van 35 vrijwilligers tussen de 16 en de 70 klaar. Vrijwilliger Bert de Waal heeft alleen maar leuke gesprekken. ,,Mensen hebben een heel slecht beeld van wat er mogelijk is. En als je langs de panelen loopt, zie je mensen opeens enthousiast worden.’’

Sceptici

Daphne Ruijter was na de grootse opening in februari zo enthousiast dat ze vrijwilliger werd. Als student klimaat en management bij het Saxion is ze vooral geïnteresseerd in duurzame voedsel- en kledingproductie. ,,Ik wijs mensen op de impact van minder vlees eten. En de groentes en fruit van het seizoen.’’

Zowel De Waal als Ruijter hebben al weleens mensen gesproken die sceptisch zijn over klimaatverandering. ,,Ze zijn cynisch. Waarom zijn wij het braafste jongetje van de klas? En de rest van de wereld doet geen meter”, zegt de Waal. 

Of je ze van gedachten gaat veranderen is de vraag, maar je kunt ze in ieder geval iets meegeven

Jurgen Schoorlemmer over klimaatsceptici, Duurzaamheidscentrum Deventer

Slechtste jongetje van de klas

Schoorlemmer geeft aan dat je in het Duurzaamheidscentrum juist kan zien dat Nederland, als je het per inwoner bekijkt, ‘een van de slechtste jongetjes van de klas is’. ,,Je kunt een aantal dingen dus wel relativeren. Of je ze van gedachten gaat veranderen is de vraag, maar je kunt ze in ieder geval iets meegeven.’’

Mensen kunnen het Duurzaamheidscentrum op het Grote Kerkhof in Deventer in ieder geval de komende anderhalf jaar nog bezoeken. Maar Schoorlemmer gaat zijn ‘stinkende best doen om hier langer dan twee jaar te zitten’, want er is genoeg activiteit. Intussen zijn veel andere gemeentes al benieuwd naar het initiatief: ,,In september komen veertig gemeentes kijken wat we aan het doen zijn.”

Huis-tuin-en-keukentips van het Duurzaamheidscentrum

  • Breng simpele isolatie aan bij kieren en gaten. Is je voordeur slecht geïsoleerd? Hang dan gordijnen achter die deur. ,,Een beetje ouderwets, maar het werkt wel’’, zegt Bert de Waal.
  • Zaag je regenpijp door en zet er een regenton onder. Met het regenwater kun je vervolgens de tuin besproeien. 
  • Vergroen je tuin. Haal je tegels weg en zet er planten, gras of bomen neer. ,,Uit onderzoek blijkt dat dit zomaar eens een paar graden kan schelen’’, zegt Jurgen Schoorlemmer.
  • Pas je energieverbruik aan. Koop een stekker waardoor de lampen automatisch aan en uit kunnen worden gezet. Heb je zonnepanelen? ,,Zet dan je afwasmachine ’s ochtends pas aan, want dan heb je ook echt zonne-energie’’, aldus De Waal.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE