fbpx

Groente van de week: Aardappel

Aardappel is wereldwijd de meest gegeten groente. In Nederland en België wordt de aardappel gezien maaltijddrager. Wij eten aardappels gekookt, gebakken, als puree of als friet. In andere landen worden aardappels als groente gegeten; als bijgerecht, naast rijst of brood. Er zijn daarom ook veel andere recepten bedacht dan die wij doorgaans kennen. 

gevulde aardappel
Gevulde aardappels

Je kunt aardappels bakken, frituren, pureren, gratineren of grillen. Je kunt ze ook verwerken tot frites, chips, rösti en kroketten. Enkele makkelijke receptvariaties zijn: aardappelpuree, frites, in de ovenschotel met prei, in een winterse stamppot, in een gratin met 30+ kaas, in roti met kousenband en ei, in een ovenschotel met knoflook en rozemarijn of in een tortilla met kruiden en ei. Onderaan vind je een diverse recepten. Doe er je voordeel mee.

Gezondheid

Aardappels zijn gekookt of gestoomd het meest gezond. Aardappels zijn rijk aan voedingsstoffen, bevat geen vetten en heeft de helft aan kilocalorieën in vergelijking met rijst en pasta. Aardappels bestaan voor 80 procent uit water. Voor de rest bevat de aardappel mineralen, vitamines, vezels en zijn ze een bron van zetmeel, in de vorm van complexe koolhydraten. Aardappels bevatten vitamine B-complex en een grote hoeveelheid vitamine C. Verder bevat de aardappel veel kalium, magnesium, fosfor, ijzer en calcium.

Bereiding

Vastkokende aardappelen zijn prima geschikt om te bakken en te koken, te wokken of voor in een salade. Kruimige aardappelen zijn geschikt voor stamppot, puree, soep of soufflé. Poffen is ook mogelijk, als je van een losse structuur houdt.

Een belangrijke bouwstof is eiwit. Het eiwit in de aardappel zit vlak de schil. Nieuwe aardappels hebben maar een dunne schil. Die kun je daarom best in de schil koken, dan gaat er niets van het eiwit verloren. Oude aardappels worden wel geschild. Als je ze schilt kun je een blauwe plek tegenkomen. Dit zijn plekken die ontstaan zijn door het stoten. Je kunt die blauwe plekken gewoon eten, maar de meesten snijden ze er af. Een aardappel die in het licht gelegen wordt groen. Dit komt door de giftige stof solanine. Dit groen moet je dus wegsnijden.

Geschiedenis

Aardappels komen oorspronkelijk uit zuid-Peru en waren veel kleiner dan nu. De eerste aardappelen werden vanaf de tweede eeuw van onze jaartelling hoog in het Andesgebergte geteeld door de Inca’s. Hier kunnen geen andere planten groeien, daarom werd de aardappel populair. De Inca’s aten verschillende soorten aardappels als hoofdvoedsel, maar droogden ze ook tot meel én er werd zelfs bier van gemaakt. Verschillende soorten aardappels kregen allerlei bijnamen zoals Kuntur Warmi wat betekent: ‘als een vrouw met de kleur van de condor’. Of Quwi sullu: ‘ een ongeboren cavia’.

Recepten

  1. Aardappelpuree (basisrecept)
  2. Verse friet uit oven, friteuse of airfryer
  3. Rösti met peterselie
  4. Gepofte aardappels (BBQ)
  5. Aardappelsoep met knoflook en prei
  6. Aardappelsalade met geitenbrie
  7. Huzarensalade met aardappel en avocado (vega)
  8. Aardappel-venkel gratin
  9. Aardappelpuree met knoflook en salie
  10. Warme aardappelsalade met tomaat en ei
  11. Franse aardappelgratin
  12. Zuurkool-aardappelpannenkoek
  13. Gepofte aardappels met spinazie en gorgonzola (Ottolenghi)
  14. Spaanse aardappel-tortilla met ui en verse kruiden
  15. Patatas Bravas
  16. Salami-aardappel salade (vegan)
  17. Aardappeltaart met bieslook en fenegriekkaas
  18. Teriyaki aardappelspiesjes
  19. Aardappel flammkuchen met prei en frisse bieslook-yoghurtsaus
  20. Aardappelsoufflé met amandel-peterselie pesto

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE