fbpx

Groente van de week: andijvie

Andijvie is een wat ruige groente met dik blad, een beetje een wilde oerplant. Andijvie is verwant aan witlof. De bladeren van de groente hebben een licht bittere smaak. We hebben 2 twee soorten andijvie. Krulandijvie(friseesla) is lekker als sla en gewone andijvie kan behalve als sla ook voor andere gerechten gebruikt worden.
andijvie

Andijvie is een wat ruige groente met dik blad, een beetje een wilde oerplant. Andijvie is verwant aan witlof. De bladeren van de groente hebben een licht bittere smaak. We hebben 2 twee soorten andijvie. Krulandijvie(friseesla) is lekker als sla en gewone andijvie kan behalve als sla ook voor andere gerechten gebruikt worden.

Culinair

stampot andijvie

Eet de groente apart of als stamppot. In een stamppot rauwe andijvie kun je wat minder andijvie ‘kwijt’. Met wat extra paprika en ui door de stamppot vul je het gemakkelijk aan. Bij rauwe andijvie, in salades of een aardappelstamppot kun je uitgaan van 150 gram per persoon. Voor gekookte andijvie kun je rekenen op 300-500 gram per persoon.
Goed wassen voor het snijden. Andijvie van buitenaf naar de stronk toe in repen snijden is het makkelijkst.
Receptideeën: stamppot rauwe andijvie met reepjes zongedroogde tomaat, roerbakken met ui en serveren met pindasaus, als salade met uitgebakken spekjes en fijngesnipperde ui, andijviesalade met partjes sinaasappel en rozijnen, gestoomd met appel, in een hartige taart met spekjes en kaas.

Gezondheid

Andijvie bevat gemiddeld meer mineralen dan andere groenten. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen. Vooral rauwe of half-warme andijvie is heel gezond, bijvoorbeeld in een salade of stamppot, of in soep verwerkt. Andijvie werkt zuiverend en heeft een gunstige werking op de lever als ontgiftingsorgaan. Meer weten over de andijvie en gezondheid? Kijk dan hier: Mens-en-gezondheid.infonu.nl.

Geschiedenis

paardebloem

Andijvie is familie van de paardenbloem, witlof en de chicorei. Andijvie vormt, als je ze door laat groeien, net zulke prachtige hemelsblauwe bloemen als cichorei.
Andijvie kent een rijk verleden. Romeinen en Grieken aten het al en er zijn aanwijzingen dat andijvie ook al in het Oude Egypte geteeld werd. Daar komt ook het gebruik als bitter kruid bij het ritueel rond het joodse paasfeest vandaan. De verste oorsprong van de eenjarige andijvie is onzeker. De één zegt dat zij uit het noorden van China stamt, en de ander zegt dat zij in het oosten van het Middellandse Zeegebied is ontstaan als een kruising tussen cichorei en de wilde eenjarige soort C. Pumilum.

Bewaren

Andijvie is een kwetsbare groente die je het best zo snel mogelijk na aankoop kunt eten. De krop is, verpakt in een plastic zak met gaatjes, in de koelkast enkele dagen houdbaar.

Recepten

Andijvie met kaassaus 

Andijvie met champignons en Parmezaanse kaas

Andijvie-appel-maïssalade 

Andijvie-kokossoep 

Andijvietaart met paprika en tuinkers 

Bitterzoete andijviesalade

Gegratineerde andijvie met aardappel en rozemarijn 

Geroerbakte andijvie met kummel 

Geroerbakte andijvie met sesam en gember 

Groentequiche met andijvie en blauwe kaas

Tortilla met gehakt en andijvie 

Fastfood-andijvie

Andijvie-taart

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE