fbpx

Groente van de week: boerenkool

Wist je dat boerenkool barst van de gezonde voedingsstoffen? Niet alleen zit het boordevol vezels, maar het bevat ook een overvloed aan ijzer en calcium, evenals royale doses vitamine A, C en K. Bovendien bevat boerenkool ALA-omega 3 en luteïne, dat laatste wordt zelfs geprezen voor het versterken van de gezondheid van je ogen.

Productomschrijving

In de supermarkt vindt je alleen voorgesneden, verpakte boerenkool. Bij streekboeren vindt je ook boerenkool als volledig blad dat je zelf kunt snijden. Je zult merken dat deze verser is en daardoor meer smaak heeft. Verse boerenkool is verkrijgbaar van oktober tot maart.

Sinds boerenkool bij de chique restaurants trendy is geworden verschijnen er vernieuwende recepten zoals boerenkoolchips, boerenkoolsoep, boerenkool-smoothies en boerenkool-pannenkoekjes. We hebben er een flink aantal voor je verzameld zodat je deze winter niet snel uitgekeken raakt op boerenkool.

Boerenkool staat in de VS bekend als superfood door de hoge voedingswaarde en de uiteenlopende mogelijkheden die boerenkool heeft. Boerenkool bevat weinig calorieën, veel vezels en geen vet. In boerenkool zit veel meer vitamine C dan in sinaasappel en meer calcium dan in melk.

Voorbereiding

Reken 250gram per persoon. Haal de bladstelen van de stronk en pluk het blad van de steel in stukjes van 2 a 3cm. Doe het blad dan in een flinke bak water (met een beetje zout). Na een paar minuten hussel je het blad in de bak en haal je het eruit. De boerenkool is nu in principe klaar voor bereiding. Eventueel kun je het nog fijner snijden. Je kunt ook de keukenmachine gebruiken op de grofste stand.

Geschiedenis

Net zoals broccoli, bloemkool en spinazie is boerenkool afkomstig van de wilde kool, een plant waarvan men verondersteld te zijn ontstaan in Anatolië. Van daaruit, rond 600 v.C., hebben Keltische nomaden het vermoedelijk naar Europa gebracht. Rond 400 v. Chr. werd in Griekenland een kroesbladige kool beschreven die later bij de Romeinen als bladkool bekend werd. Dit is vermoedelijk de voorloper van onze boerenkool. Bij de Romeinen was boerenkool al een delicatesse. Het was ook al een populaire groente bij de boeren in de middeleeuwen. Vanaf 1661 wordt boerenkool beschreven in kookboeken uit Nederland. Er waren toen nog geen aardappelen, maar men legde wel al de worst op de kool.

Bewaren

Ongesneden boerenkool bewaar je maximaal 5 dagen in de koelkast. Gesneden boerenkool maximaal 3 dagen. Eet bladgroenten wel zo snel mogelijk. Dan is de smaak beter en gaat er minder voedingswaarde verloren.

  1. Boerenkoolstamppot
  2. Boerenkool-pompoen pannenkoekjes
  3. Curry van groene linzen met boerenkool
  4. Gegratineerde boerenkool met rookworst
  5. Stoofpot van bruine bonen, boerenkool en rookworst
  6. Cannelloni met boerenkool en ricotta
  7. Ovenschotel boerenkool met pittig gehakt
  8. Boerenkool met gebakken uitjes en spekjes met room
  9. Gestoofde boerenkool met knoflook en karweizaad
  10. Boerenkoolchips
  11. Caldo verde – traditionele Portugese boerenkoolsoep
  12. Boerenkool-champignonquiche van kikkererwtenmeel
  13. Boerenkoolsmoothie met kiwi

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE