fbpx

Groente van de week: Palmkool

Cavolo Nero (palmkool) is erg populair in de echte Italiaanse keuken. Tijdens de groei gaat de plant steeds meer op een palmboom lijken. Palmkool smaakt een beetje naar boerenkool, maar is wat steviger met een meer verfijnde, niet kolige, smaak. Palmkool is ook supergezond.

Cavolo Nero (palmkool) is erg populair in de echte Italiaanse keuken. Tijdens de groei gaat de plant steeds meer op een palmboom lijken. Palmkool smaakt een beetje naar boerenkool, maar is wat steviger met een meer verfijnde, niet kolige, smaak. Palmkool is ook supergezond.

Culinair

In de bekende Italiaanse maaltijdsoep ‘Ribollita’ speelt het de hoofdrol. Ribollita [betekent her-gekookt] is verreweg het bekendste gerecht met palmkool en wordt bereid met bonen en brood. Dit gerecht was van oorsprong bedoeld om restjes tot dikke soep te verwerken. Palmkool kun je natuurlijk in een stamppot verwerken, maar er zijn ook mooiere, voornamelijk Italiaanse, recepten. Je kan het blad eventjes stomen of roerbakken, blancheren of fermenteren. Voor het roerbakken moet de kool even geblancheerd worden. Lekker met ui of knoflook gefruit, of met gember of rode peper. Verse kurkuma meebakken is ook heerlijk. Reken 150-200 gram palmkool per persoon. Rits -na het wassen- met de hand het bladgroen van de dikke nerf. De nerf is wat taaier en kun je best in kleine stukjes snijden. Palmkool moet iets langer koken dan boerenkool. Tijdens het koken wordt de kleur donkerder in plaats van lichter zoals bij boerenkool.

Palmkool

Gezondheid

Palmkool bevat veel calcium. Zelfs meer dan in melk. Rauwe palmkool is ook een goede bron van vitamine K, wat belangrijk is voor sterke botten. Provitamine A en vitamine C in palmkool maakt dat de groente een versterkende werking heeft op ons immuunsysteem. Palmkool bevat meer vitamine C dan sinaasappels. Deze vitamine draagt bij aan de vorming van afweerstoffen en witte bloedcellen, waarmee ons lichaam zich verweert tegen ziekteverwekkers. Palmkool is ook een goede bron van folaat of natuurlijk foliumzuur. Foliumzuur vooral belangrijk tijdens zwangerschap. In palmkool zit ook veel ijzer, bijna evenveel als spinazie en rucola

Geschiedenis

Palmkool wordt sinds de 18e eeuw in Toscane gekweekt en wordt in Italië nog steeds veel gegeten, onder meer als belangrijk ingrediënt van de minestrone en ribollita. Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten, kweekte ze ook al in zijn tuin.

Bewaren

De van de plant afgesneden bladeren zijn niet lang houdbaar. Bij ons worden in de ochtend geoogst en in de middag bij u bezorgt. Palmkool is in een plastic zak 3 á 4 dagen in de koelkast te bewaren. Je kunt de bladeren ook in een vochtige theedoek in de koelkast leggen.

Recepten

palmkool in bord
 1. Groene spaghetti met palmkool-roomsaus
 2. Herfstpasta met prei en palmkool
 3. Kikkererwtencurry met palmkool en feta
 4. Lasagne met palmkool, pompoen en spekjes
 5. Minestrone met palmkool
 6. Palmkool met knoflook
 7. Palmkoolpesto
 8. Pasta met palmkool en kikkererwten
 9. Pasta pesto met palmkool en tomaatjes
 10. Plaatpizza met palmkool en gorgonzola
 11. Ribollita-soep
 12. Stamppot met palmkool en worst
 13. Tabouleh met palmkool

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE