fbpx

Groente van de week: Pastinaak

Pastinaak heeft een zoete anijsachtige smaak met nootachtige tonen. Pastinaak is het hele jaar verkrijgbaar, maar wordt vooral gezien als wintergroente. Je kunt ze rauw eten, maar meestal worden ze gekookt, gebakken of gegrild.

Culinair

Pastinaak wordt onder andere gebruikt in traditionele hutspot zoals die bij het Leidens ontzet van 1574 werd gegeten. Pastinaak is ook een smaakverfijner in soep of in een winterse salade. Het is ook lekker bij gekookt bij vlees of wild; in frietjes gesneden en geroosterd in de oven; in een stoofschotel met pompoen en wortel; in aardappelpuree; in een gratin met aardappelschijfjes en kaas.

Het mooie witte van de pastinaak kleurt snel bruin na het snijden. Dit heeft geen invloed op de smaak. Doe daarom de gesneden stukken in het water met een theelepel citroensap of natuurazijn om het verkleuren tegen te gaan. Bij oudere en hele dikke pastinaken kun je het beste de kern eruit snijden, omdat die dan erg hard en vezelig is.

Gezondheid

Pastinaak bevat veel vitaminen B5, K en foliumzuur, mineralen mangaan en fosfor, antioxidanten en voedingsvezels. Ze bevat veel koolhydraten, net als aardappel. Maar bij pastinaken zijn de koolhydraten in de vorm van suikers. Hierdoor smaken ze ook zoeter. Pastinaken gaan naar verluid maagkramp tegen en hebben een vochtafdrijvende werking.

Herkomst

Archeologen ontdekten dat pastinaak al 11.000 tot 8.000 voor Christus werd gegeten. Bij de oude Grieken en Romeinen was het een populaire groente. De Romeinen namen het mee naar het noorden, waar bleek dat pastinaak in koudere gebieden veel groter werd. Tot de intruductie van de aardappel uit Zuid Amerika was het een belangrijk volksvoedsel.

Bewaren

Pastinaken kun je het best op een koele plek of in de groentela van de koelkast bewaren. Zo blijven ze minimaal een week goed. Je kunt ze ook goed invriezen. Snijd ze dan in niet te grote, gelijkmatige stukjes en blancheer ze 2 tot 3 minuten. Je kunt ze dan zes maanden bewaren.

pastinaaksoep
Pastinaaksoep

Pastinaak recepten

  1. Hutspot met pastinaak
  2. Pastinaakpuree
  3. Ovenschotel met wortel, prei en pastinaak
  4. Roerbak van pastinaak en spruitjes
  5. Pastinaak-zoete bataat pannenkoekjes
  6. Aardappelgratin met pastinaak en venkel
  7. Pastinaaksoep met kurkuma en appel
  8. Pastinaak curry
  9. Pittige pinda-pastinaaksoep
  10. Gevulde pompoen met pastinaak-geitenkaaspuree
  11. Stoofpotje van witlof, kool en pastinaak
  12. Hartige taart met pastinaak, salie en oude kaas
  13. Pastinaaksoep met gember en mierikswortel

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE