fbpx

Groente van de week: raapstelen

Raapstelen geven het echte lentegevoel. Zo rond de Pasen komen meestal de eerste van het land. Het heeft een frisgroene lentekleur. Heerlijk om rauw in de stamppot of salade te verwerken of te roerbakken, lekker pittig van smaak en rijk aan ijzer en vitamine C.

Snij de worteltjes van de steeltjes en was de raapstelen in ruim koud water. Goed laten uitlekken voor je het verder verwerkt (tenzij je ze gaat koken). Wil je raapstelen koken, kook ze dan met aanhangend water, gooi na afloop de overgebleven kookvocht weg (in verband met nitraten).

Gezondheid

In raapstelen zit relatief veel vitamine A, B, C en K. Daarnaast bevat het de mineralen calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink en zelfs omega 3 vetzuren. Het behoort, zoals gezegd, tot de meest gezonde groenten zoals alle koolsoorten. Kolen zijn zeer gezond ze bevatten meer vitaminen en mineralen dan andere groenten. Daarnaast zit er een ruime hoeveelheid fyto-nutriënten in deze heerlijke groente. Een belangrijk fyto-ingrediënt is indole-3-carbonol (I3C). Van deze stof wordt gezegd dat het kanker kan bestrijden en de balans terugbrengt na een antibiotica – kuur.

Het is een prima groente om te detoxen, ontgiften, want het werkt gunstig op de lever. Voor diabetici een interessante groente met veel vezels en een zeer laag koolhydraatgehalte. Je kunt de groente koken, maar rauw eten kan ook. Ik raad aan het fijn gesneden door een warme basis te scheppen, b.v. rijst, aardappelen of pasta in een rauwkostsalade is het ook heerlijk en op deze manieren blijft de voedingswaarde behouden.

Geschiedenis

Oorspronkelijk heeft deze groente zijn wortels in het Middelandszee-gebied. In Nederland is de raapstelenteelt voor de oorlog vooral toegenomen en geïntroduceerd doordat veel Amsterdamse Joden raapstelen aten rond het Joodse Paasfeest, Pesach.

Bewaren

Bewaren kan slechts even door de steeltjes met de wortel in een pot met een laagje water te zetten en er een plastieken zak overheen te trekken. Verlies ze evenwel niet uit het oog, want lang houden de nitraatrijke blaadjes het niet uit. Gekookte raapstelen (rauwe eerst ca. 2 minuten blancheren) zijn in en goed gesloten plastic bakje of zakje in de diepvries tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18C.

Recepten

 1. Pizza met raapstelen, asperges en doperwten
 2. Raapsteeltjes met rozijnen
 3. Raapsteel met roerei
 4. Raapstelen met kokos
 5. Raapstelen salade met oude kaas en pijnboompitten
 6. Raapstelenquiche
 7. Raapstelensoep
 8. Risotto van raapstelen en rucola
 9. Roergebakken raapstelen
 10. Spaghetti met raapsteeltjes
 11. Stamppot raapsteeltjes met blauwe kaas
 12. Stamppot raapstelen
 13. Vrolijke voorjaarsalade

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE