fbpx

Groente van de week: radijs

Radijs behoort tot dezelfde groentefamilie als de kolen. Hierin zijn meerdere radijs-achtigen, waaronder ook rammenas, rettich en daikon.

Smaak

Het scherpe, peperachtige van de smaak kun je verzachten door de rode buitenkant af te pellen en/of door het gebruik van een beetje zout. Als je radijsjes fijn hakt wordt de smaak van de radijs intenser.

Culinair

Radijs laat zich goed combineren met een zure dressing. Maar je kunt radijs ook goed stoven. Je kunt er soep van maken of toevoegen aan de aardappelpuree. Het blad kun je stoven. Geraspt komt radijs voor in Japanse gerechten en schotels. Bijvoorbeeld als rode sliertjes die de rauwe stukjes vis versieren. Je kunt er ook een smoothie mee maken. Mix daarvoor een paar radijsjes, een beetje gember en een hele komkommer. Verse tijm, peterselie en basilicum erbij en je hebt een heerlijke én supergezonde drank. Met plakjes radijs, gemengd met verse tuinkruiden en kwark maak je snel een lekker en gezond broodbeleg.

Gezondheid

Radijs bestaat voor 94% uit water, maar bevat toch grote hoeveelheden vezels en vitaminen. Vooral vitamine C en K. Het blad bevat meer vitamine C, proteïnes en calcium dan de knol. Vitamine C draagt bij aan de normale werking van je immuunsysteem, en vitamine K is belangrijk voor het behoud van normale botten en de bloedstolling. De vezels in radijs helpen andere voedingsstoffen beter te verteren. De nutriënten worden namelijk gelijkmatiger door het bloed opgenomen.

Geschiedenis

De herkomst is vermoedelijk Oost-Turkije, omdat daar de meeste wilde soorten voorkomen. In een Griekse tempel in Delphi stonden modellen van rapen, bieten en radijzen, in resp. lood, zilver en goud. In Arabische landen werd radijs vooral geteeld om het bladgroen. Van radijs wordt ook radijsolie gemaakt. Dat deden de Egyptenaren ook al. In de in 1937 verschenen Nederlandse film Bleeke Bet werd de radijswals gezongen. In het Mexicaanse Oaxaca wordt de Nacht van de Radijs gevierd. Groentekooplieden maken dan hun groenten aantrekkelijker door er beelden van of mee te maken. Het lijkt een beetje op de Nederlandse bloemencorso’s. In Hall, in Tirol wordt elk jaar in april het Radieschenfest gehouden.

Bewaren

In de zomer zijn de kleinere radijsjes het lekkerst. In de winters de grotere. Als je radijs in de koelkast bewaart, haal dan eerst het groen en wortels eraf. Goed verpakt zijn de knolletjes dag of vijf in de koelkast houdbaar. Het loof een paar dagen.

Recepten

  1. Venkel-radijs salade
  2. Tzatziki van radijs
  3. Geroosterde radijsjes
  4. Roze soep van radijsjes
  5. Carpaccio van rode bietjes met rucola en radijs
  6. Tuinbonensalade met radijs-feta-tahin-dressing
  7. Rode linzencouscous met radijs, appel en feta
  8. Gebakken radijs met knoflook en hazelnoten
  9. Waterkerssoep met oesterzwammen en radijs
  10. Gebakken radijsjes met appel en Parmezaanse kaas
  11. Groene lentesoep met radijsjes
  12. Zoete radijschips
  13. Ingemaakte radijsjes

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE