fbpx

Groente van de week: spruitjes

Spruitjes zijn eigenlijk mini-kooltjes. Ze groeien uit de oksels van de spruitkoolplant. Spruitjes zijn op zoveel manieren te bereiden, dat er altijd wel een recept is waarbij je ze lekker vindt. Laat je verrassen! 

Spruitjes zijn eigenlijk mini-kooltjes. Ze groeien uit de oksels van de spruitkoolplant. Spruitjes zijn op zoveel manieren te bereiden, dat er altijd wel een recept is waarbij je ze lekker vindt. Laat je verrassen! 

ovenschotel spruiten

Spruitjes zijn lekker in stoofpotjes, bijvoorbeeld met stukjes walnoten, kastanjes en spekjes. Spruitjes koken, bakken, wokken of er een soep van maken, het kan allemaal. Grotere spruitjes zijn bitterder en krachtiger van smaak. Grote exemplaren kun je eventueel halveren. Als je spruitjes gaat roerbakken blancheer ze dan even in zout water, laat ze dan schrikken in koud water en goed uitlekken. Als je spruitjes roostert krijgen ze een extra nootachtige smaak. Snij ze dan in grove stukken, leg ze op de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Zet de oven op 200 graden en ze zijn klaar als ze beetgaar zijn.

Spruitjesgeur

Spruitjes zijn vooral minder populair door de zwavellucht die vrijkomt als je ze te lang kookt. Dit kun je voorkomen door ze met een scheutje melk en een gepelde ui te koken. Voor een meer noterige smaak kun je spruitjes ook bakken, grillen of roosteren.

Gezondheid

Spruitjes barsten van de vitamines en mineralen. Ze zijn rijk aan ijzer, magnesium, foliumzuur, kalium, vezels én vitamine B en C.  Spruitjes bevatten weinig calorieën. Gebruik niet te veel water opdat het vitamine C-gehalte behouden blijft. 

Geschiedenis

Rond de middellandse zee worden spruitjes al duizenden jaren geteeld. Gedurende de Middeleeuwen zijn spruitjes ook in Noord-Europa gekomen, maar wanneer is onduidelijk. Via Franse kolonisten werden ze uiteindelijk ook in Noord-Amerika gegeten, het eerst in Louisiana. Er bestaan zowel groene als paarse spruitjes.

Bewaren

Om ze in te vriezen blancheer je ze 3 à 4 minuten en bewaar ze in een afgesloten bakje of zakje. Op deze manier kan je ze een jaar bewaren in de diepvries. In de groentela van de koelkast blijven spruitjes zo’n 4 tot 7 dagen goed.

Recepten

gekookte spruitjes

Stamppot spruitjes met ui en spek

Spruitjes op z’n Marokkaans met kaneel, abrikoos en sinaasappel

Gegratineerde spruitjes met kaas en ham

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Spruitjesquiche met oude kaas

Spruitjessoep met creme van blauwe kaas

Quiche met spruitjes en pancetta

Spaghetti met spruitjes en peterselie

Slaatje van spruitjes en knolselder

Romige polenta met spruitjes en wortel

Bulgurrisotto met spruitjes, champignons en pastinaak

Gekarameliseerde spruitjes met krokante stukjes spekHutspot met spruitjes

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE