fbpx

Groente van de week: suikermais

Maïs is door het jaar heen erg populair in Mexicaanse gerechten, maar er gaat niets boven verse suikermaïs in de zomer. Verse maïskorrels zijn malser en smaken heerlijk zoet.

Maïs is door het jaar heen erg populair in Mexicaanse gerechten, maar er gaat niets boven verse suikermaïs in de zomer. Verse maïskorrels zijn malser en smaken heerlijk zoet.

suikermais

Suikermaïs kook of rooster je meestal, maar je kunt het ook rauw eten, direct van de kolf. Maïs is in ons land vooral bekend van de eindeloze velden voedermaïs die vermalen wordt tot veevoer. Gedroogde maïs wordt ook wel vermalen tot meel of gries(polenta). Van maïs wordt o.a. gemaakt: bier, whisky, brood, tortilla’s, meel, popcorn, maïswijn, veevoer, siermaïs en maïsolie gemaakt.

Basisrecept: gekookte maïskolven
Ingrediënten: 1 maïskolf per persoon, boter (kruidenboter of roomboter), kruidenzout.
Bereidingswijze: Pel de kolven en haal ook alle “haren” eraf. Breng ruim water aan de kook en leg dan de kolven erin. Laat ze ongeveer 20 minuten koken. Serveer ze met boter en kruidenzout.

Gezondheid
Maïs is een voedzaam graan met vele nutrïenten, die pas de laatste jaren beter zijn onderzocht. Ook bevat het vele heilzame vitamines, waaronder vitamine A; erg goed voor de ogen.

Geschiedenis
Maïs komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en vooral uit Mexico. Het werd veel gebruikt door o.a. de Azteken, Inca’s en Indianen. Voor de indianen is het een heilig graan, dat men gebruikte bij huidklachten en deze klachten behandelde men met maïsmeelpapjes. De haren die uit de plant komen en dan vooral van de vrouwelijke plant, worden ook nu nog ingezet bij talloze aandoeningen, vooral om vocht af te drijven. Maïs staat voor geluk, overvloed en rijkdom. Deze spreuk werd gebruikt door de Indianen bij het zaaien van de maïs: ‘One for the bugs, one for bad weather, one for the crows and one for me’. (1 voor de insecten, 1 voor slecht weer, 1 voor de kraaien en 1 voor mij).

Bewaren
Bewaar vers geoogste maïskolven op een koele plaats in hun eigen jasje: de bladeren zorgen voor bescherming en voorkomen uitdroging. Op deze wijze zijn ze ongeveer een week houdbaar.

Recepten

 1. Gegrilde groenten met barbequesaus BBQ
 2. Gegrilde mais met pittige limoenboter BBQ
 3. Geroosterde maïs met zoete chiliboter BBQ
 4. Kleurrijke Mexicaanse quinoa-salade
 5. Maïs-andijvie-appel salade
 6. Maiskolven BBQ
 7. Maïs-pompoen-bonen stoofpot
 8. Maïssoep
 9. Suikermais met korianderkwark
 10. Thaise maiskoekjes met koriander en rode peper
 11. Vegan spiesjes BBQ
 12. Wrap met maissalade en basilicummayo
 13. Zomersalade met maïs

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE