fbpx

Groente van de week: de tomaat

De tomaat is het op 1 na meest gegeten groente in Nederland. Tomaten zijn lekker fris en sappig van smaak. Tomaten zijn ook supergezond vanwege de grote hoeveelheden antioxidanten.

tomaten doorsnede

Er zijn wel 60 tomatensoorten. Vleestomaten, trostomaten, romatomaten en cherrytomaten zijn het bekendst. Wij verkopen daarnaast zomers ook ’Coeur de Boeuf’ en San Marzano tomaten.

De tomaat komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en schijnt één van de vele ontdekkingen van Columbus te zijn.

Culinair

Tomaat kun je natuurlijk op veel manieren bereiden. Als puree, soep, rauw in salades, tomatensaus bij pasta en pizza, gevulde tomaten, enz. enz. Wist je, dat bij bepaalde combinaties van voeding er een heerlijke smaak kan ontstaan, die in de afzonderlijkheid niet is terug te vinden. Een voorbeeld hiervan is koffie en tomaat. Probeer maar eens. Maar met koffie werkt het voor vele voedingsmiddelen. Koffie lijkt de smaakpapillen een boost te geven. Om nog eens extra contact met de tomaat te krijgen, oefen dan deze rijmgein struikelzin eens: “(To en Tom aten tomaten, Tom at en To vrat)”, niet te langzaam…

tomaten Griekse salade
Griekse salade

Gezondheid

De tomaat bevat veel gezonde voedingswaarden. De tomaat is rijk aan lycopeen, vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn belangrijke antioxidanten die het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Ook bevat de tomaat veel voedingsvezels en relatief veel eiwit. Daarnaast bevat de tomaat kalium dat een rol speelt bij het behoud van een gezonde bloeddruk. In tomaten zit ook de stof melatonine, die van nature in ons lichaam voorkomt. Dit is ook een sterke antioxidant, die ons slaap-waakritme regelt en tevens onze slaapproblemen kan oplossen.

Geschiedenis

Van oorsprong komt de tomaat uit Zuid-Amerika, maar deze heeft een kleine, bijna kers-achtige vorm. Gaandeweg zijn ze groter geworden. Eind vijftiende eeuw kwam de tomaat vanuit Mexico onze kant op. In het begin nog als sierplant. Men noemde het liefdesappel of in het Italiaans pomodoro, gouden appel. De Engelsen kwamen pas na de eerste wereldoorlog aan de tomaat. De tomaat is inmiddels dik ingeburgerd en niet weg te denken uit ons bijna dagelijks menu.

Rijpen van tomaten

Als je tomaten nog niet rijp zijn kun je ze laten rijpen bij een rijpe appel of een rijpe banaan, maar meestal verliezen ze dan wel wat van hun intensieve smaak. In de zon op de vensterbank is de beste plaats voor nog niet rijpe tomaten.

Bewaren van tomaten

Tomaten nooit in de koelkast bewaren.

De koelkast is niet de goede plaats voor uw tomaten. De lage temperatuur in de koelkast veroorzaakt bederf en de tomaten gaan er flauwer van smaken. De goede voedingsstoffen gaan ook verloren in de koelkast.

De kelder is de beste plaats.

Tomaten bewaar je het beste op een koele en donkere plaats, net als aardappels, komkommers en courgettes. De kelder is er eigenlijk de beste plaats, omdat daar de temperatuur meestal tussen de 5 en de 9 graden is. Als je geen kelder hebt gebruik je de koelste plaats in huis. Zorg dat er geen bananen, appels of peren in de buurt liggen.

Recepten

Caprese tomatensoep

Gazpacho

Gegrilde cherrytomaatjes

Geroosterde tomaten-paprikasoep

Gevulde tomaten met spinazie en ei

Minestrone

Pasta peperonata

Pebre (Chileense tomatensalsa)

Quiche met tomaat en zijdentofu

Tomaat-aardbeisalade met gerookte mozzarella

Tomaten-rabarber salade

Tomatensalade met grie, watermeloen en basilicum

Tomatensaus van verse tomaten (met instructievideo)

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE