fbpx

Groente van de week: zuurkool

Zuurkool eet je meestal als stamppot, maar er zijn veel meer mogelijkheden. In de Duitse keuken wordt zuurkool vaak apart geserveerd en in de Hongaarse keuken doen ze het in de goulash. Zuurkool is eigenlijk gewoon gesneden witte kool, die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën is gefermenteerd. Door deze bewerking is zuurkool veel licht verteerbaar. De kool is als het ware voorverteerd.

Zuurkool eet je meestal als stamppot, maar er zijn veel meer mogelijkheden. In de Duitse keuken wordt zuurkool vaak apart geserveerd en in de Hongaarse keuken doen ze het in de goulash. Zuurkool is eigenlijk gewoon gesneden witte kool, die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën is gefermenteerd. Door deze bewerking is zuurkool veel licht verteerbaar. De kool is als het ware voorverteerd.

Smaak

Zuurkool smaakt uiteraard zuur. Voor een wat minder zure smaak kun je de zuurkool voor gebruik onder de kraan afspoelen. Bij het koken van zuurkool komt geen typische koollucht vrij.

Gezondheid

Zuurkool bevat veel vitamine B6 en C. Zuurkool bevat veel vezels, vitamine C en calcium. Ze is ook rijk aan vezels, terwijl het caloriearm is. Van vezelrijke voeding houd je langer een vol gevoel na het eten, waardoor je minder zult gaan eten en daardoor minder calorieën binnenkrijgen.

De melkzuurbacteriën die in zuurkool zitten werken als probiotica voor je darmen. Probiotica zijn goede bacteriën die in je darmen de strijd aangaan tegen gifstoffen en schadelijke bacteriën. Zuurkool helpt je dus bij het opbouwen van goede darmflora, bijvoorbeeld na een antibioticakuur.

Doordat zuurkool zo’n gunstige uitwerking heeft op je spijsvertering, kan het ook helpen om het immuunsysteem te versterken. Het is ook belangrijk om te weten dat zuurkool bepaalde medicijnen kan beïnvloeden.

Er is ook steeds meer bekend over het verband tussen de darmen en hersenen. Het lijkt erop dat humeur voor een deel afhankelijk is van de gezondheid van de darmen. Hier wordt nu volop onderzoek naar gedaan.

Bewaren

Een geopende verpakking zuurkool kun je nog ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren. Restjes gekookte zuurkool kun je in een afgesloten bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

Herkomst-historie

In Vlaanderen wordt veel choucroute gezegd, naar de Franse verbastering van het originele Middelhoogduitse sūrkrūt. Zuurkool is afkomstig uit het noorden van China en is via de Mongolen in Europa gekomen. Vooral in Oost-Europa wordt zuurkool traditioneel veel gegeten. In de tijd van de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook werd bij bootreizen zuurkool meegenomen, om scheurbuik te voorkomen. Dat was in de 18e eeuw. Pas tegen het eind van de 18e eeuw raakte zuurkool in Nederland ingeburgerd.

Recepten

  1. Hongaarse zuurkool
  2. Zuurkoolsoep
  3. Stamppot zuurkool met worst
  4. Ovenschotel zuurkool met aardappelpuree
  5. Broodje braadworst met zuurkool
  6. Zuurkoolkoekjes
  7. Zuurkool uit de Elzas
  8. Zomerse zuurkool
  9. Zuurkooltaart met zoete aardappel
  10. Zoete zuurkool met appel
  11. Pittige zuurkool-mosterd schotel
  12. Surinaamse zuurkool
  13. Zuurkooltaart

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE