fbpx

Groetne van de week: Romanesco

Romanesco lijkt een soort kruising tussen bloemkool en broccoli. Ze is alleen wat frisser dan bloemkool en zachter dan broccoli.

Romanesco lijkt een soort kruising tussen bloemkool en broccoli. Ze is alleen wat frisser dan bloemkool en zachter dan broccoli.

Deze typische torentjeskool is een goed voorbeeld van een in de natuur voorkomende geometrische verschijning. Een roosje heeft precies dezelfde vorm als de hele krop, alleen is het formaat wat kleiner. En ook het roosje bestaat weer uit kleinere roosjes, die ook weer diezelfde vorm hebben. Dat noemen wiskundigen een fractal.

Culinair

In restaurants is romanesco een graag geziene groente vanwege haar decoratieve karakter. De textuur van Romanesco is zoals die van bloemkool. Rauw heel knapperig en romig als het gaar is. Heerlijk te combineren met krachtige smaakmakers, maar ook uitstekend te genieten met enkel peper, zout, nootmuskaat en boter.

De romanesco is een veelzijdige groente, met de kool kan je namelijk wokken, koken of hem in de oven bereiden. Verwijder voor gebruik de bladeren en snijd de roosjes van de stam.

Enkele kookideeën: met gekookte aardappelen en een balletje mager rundergehakt; stomen met een dragon-roomsaus; roerbakken met groene en gele paprika; in een quiche; in een Chinese fondue; de roosjes serveren als hapje met een dipsaus.

Stronkjes over? Niet weggooien! Blancheer de stukken 2 tot 4 minuten. In de vriezer blijft de groente gemakkelijk zes maanden goed.

Gezondheid

Romanesco is gezonder dan bloemkool en broccoli. Ze bevat meer vitamine A en C. Romanesco is rijk aan diverse B-vitamines, vitamine C en vitamine K. Er zitten ook redelijke hoeveelheden

mineralen en sporenelementen in, zoals mangaan, fosfor en kalium. Verder is ze rijk aan antioxidanten, waarvan er diverse in de wetenschappelijke belangstelling staan om onder andere hun mogelijke kankervoorkomende of zelfs -genezende eigenschappen.

Romanesco is als koolsoort lichter verteerbaar dan andere kolen.

romanesco met slak

Geschiedenis

Romanesco is ergens in de 17e eeuw ontwikkeld in Italië onder de naam broccolo romanesco, oftewel broccoli van Rome. In Nederland kennen wij romanesco sinds het jaar 1979.

Bewaren

Bewaar romanesco in de koelkast. Daar is het ongeveer 6 dagen houdbaar

Recepten

  1. Citroenrijst met romanesco
  2. Gebakken romanesco met walnoten
  3. Groenteschotel
  4. Orzo met romanesco
  5. Pasta met geroosterde romanesco
  6. Penne met romanesco, wortel en erwtjes
  7. Quiche met romanesco en prei
  8. Romanesco a la carbonara
  9. Romanesco met boter en ei
  10. Salade van Romanesco, olijven en kappertjes
  11. Saltimbocca a la Romana
  12. Simpele pasta met romanesco en bacon
  13. Stamppotje van romanesco en koolraap

Voorbeeeldrecept

Penne met romanesco, wortel en erwtjes

Ingrediënten: 400gram penne, 1 romanesco in roosjes, 4 wortels in plakjes, 250gram doperwten, 75gram parmezaan, 50gram roomboter, 1 eetlepel extra vierge olijfolie, 1takje verse tijm, peper en zout.

Bereidingswijze: verdeel de kool in roosjes; blancheer ze samen met de doperwtjes 3 minuten in gezouten water; laat de groenten schrikken in koud water en uitlekken in een vergiet; schraap de wortelen en snij ze in plakjes; doe de wortelschijfjes in een pannetje met een kopje water, de helft van boter en de tijm. Laat onafgedekt sudderen tegen de kook aan, tot het water verdampt is; doe de koolroosjes, de doperwtjes en de rest van de boter bij de wortelen; kruid met peper uit de molen; schep goed om en hou warm op een zacht vuur; kook de pasta beetgaar in gezouten water; giet ze af en vermeng ze meteen met de groenten en de olijfolie; bestrooi met gemalen kaas en dien op.

Eet smakelijk!

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Waarom zou je voedsel van ver halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers en minstens zo lekker! Je steunt ook nog eens de lokale economie. Helemaal fijn: doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten doorgaans ook nog minder belastend voor het klimaat. Lokale producten uit het seizoen zijn dus een goede keus.

Je kunt alle ingrediënten vinden in de webwinkel van de Gouden Pompoen of bezoek één van de lokale producenten.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE