fbpx

De reis naar een duurzaam leven van Marloes

Marloes is vegetariër. “Het idee dat iemand een dier voor mij moet doden voor mijn eten vond ik verschrikkelijk.”

vegetariër Marloes die vegetarisch eet

“Sinds mijn 21e ben ik vegetariër. Maar ook daarvoor was ik al bezig met minder vlees eten en duurzamere keuzes maken. Ooit begonnen omdat het zielig is voor de dieren, maar nu speelt ook de impact op het milieu een belangrijke rol. Ik vertel mijn verhaal over de weg naar een duurzamer eetpatroon.“

Marloes (26)

Waarom ben jij vegetariër geworden?

“Op mijn 15e besloot ik minder vlees te eten. Tijdens een vakantie droomde ik dat mijn neef een konijntje voor mij moest vangen omdat ik zo’n honger had. Het besef dat iemand voor mij een dier moest doden vond ik verschrikkelijk. Van de een op de andere dag heb ik toen besloten om minder vlees te gaan eten. Uiteindelijk heeft het nog wel 7 jaar geduurd voor ik volledig vegetarisch ging eten. Nu is vooral de enorme milieu-impact van vlees een belangrijke reden om vegetarisch te eten.”

Hoe heb je het aangepakt om vegetariër te worden?

“Na die droom begon ik met het vervangen van ‘losse’ stukken vlees door vegaburgers, dus als we thuis aardappels, groente, vlees aten, at ik een groenteschijf. Maar de bami waar stukjes kip doorheen zaten, at ik nog gewoon mee. Toen ik op mijn 18e op mijzelf ging wonen, at ik alleen af en toe bij niet-vegetarische vrienden vlees. Vis at ik nog wel steeds. Maar op een gegeven moment kwam ik op een punt dat ik helemaal geen vlees meer at en ook stopte met vis. Dat is nu ongeveer 5 jaar geleden. Inmiddels is het zo normaal voor mij geworden dat ik er niet meer over nadenk.”

“Begin klein. Net als met andere nieuwe dingen, kun je het beste beginnen met kleine stapjes.”

Vond je het moeilijk om te stoppen met vlees en vis?

“Ja en nee. Vroeger was ik dol op vlees en vis en kon daar enorm van genieten. Maar ik had en heb een duidelijke reden waarom ik vegetarisch wil eten. Door het in kleine stapjes te doen was de overgang ook minder groot. Tegelijkertijd vind ik het soms lastig dat je minder keuze hebt als je uit eten gaat of bij vrienden eet die wel graag vlees eten. Gelukkig staan er steeds meer vegetarische recepten op de kaart, en vindt vrijwel niemand het een probleem om vegetarisch te koken of het vlees apart te bereiden.”

Hoe reageerde je omgeving op jouw beslissing om vegetarisch te eten?

“Mijn omgeving reageerde eerst wat verbaasd. Toen ik in 2008 besloot om minder vlees te gaan eten was eten zonder vlees namelijk nog echt een uitzondering. Mijn ouders snapten niet helemaal waarom ik ‘ineens’ geen hamburger meer wilde eten, maar hebben er nooit een punt van gemaakt om vegetarisch te koken. Inmiddels is vegetarisch en vegan eten een stuk normaler geworden. Het geitenwollensokken imago is er wel af gelukkig, en vega(n) is juist hartstikke hip. Een hele goede ontwikkeling, want het is niet alleen beter voor het milieu maar ook heel gezond en lekker!”

Wat is jouw tip aan iemand die vegetariër wil worden?

“Begin klein. Net als met andere nieuwe dingen, kun je het beste beginnen met kleine stapjes. Dus als je nu elke dag bij elke maaltijd vlees eet, probeer dan eerst de hoeveelheid te verminderen. Beleg je brood bijvoorbeeld eens met humus in plaats van ham, of kies ’s avonds voor een Mexicaanse ovenschotel met kidneybonen in plaats van gehakt. Door steeds minder vlees en vis te gaan eten, kan je geleidelijk wennen aan je ‘vegetarische’ ik. En durf te experimenteren. Er zijn zoveel lekkere recepten te vinden online, daar zit voor iedereen wel iets lekkers tussen!”

Wil je meer informatie over duurzaam leven? Kom dan eens langs in het Duurzaamheidscentrum. We zijn geopend van woensdag t/m zaterdag en bekijk hier de openingstijden.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE