fbpx
Banner Klimaatforum
voorzitter duurzaamheidscentrum deventer

Klimaatforum Deventer 2021

28 augustus 2021

Terugblik

Zaterdag 28 augustus 2021 was het zo ver: ons eerste Klimaatforum in Deventer vond plaats in de Lebuinuskerk. Met het klimaat aan de slag, maar dan praktisch, optimistisch en met humor; dat was het doel.

Met honderd deelnemers, het maximaal toegestane aantal, was het eerste Klimaatforum goed bezocht. Het was even wennen, zo voor het eerst met zovelen bij elkaar. Wethouder Carlo Verhaar opende het forum, waarbij hij nadrukkelijk wees op de zeer urgente boodschap van het laatste IPPC-rapport over het klimaat. Juist daarom is het zo belangrijk, aldus Verhaar, dat er deelnemers uit alle geledingen van Deventer aanwezig waren. Van wijkbewoners tot bestuurders, van onderwijs tot adviesbureaus, van bedrijven tot ambtenaren.

Drawdown

Linda Vosjan van de onderzoeksorganisatie Drawdown Europe, verzorgde de eerste lezing over manieren om de CO2-uitstoot te onderzoeken en te verminderen. Want dat klinkt vaak ingewikkeld, maar er zijn eenvoudige methodes waar iedereen mee aan de slag kan, tot methodes die geschikt zijn voor complexe problemen en organisaties. Na afloop kregen alle deelnemers een exemplaar van het boek Drawdown van Paul Hawken mee naar huis. Bekijk hieronder de lezing van Linda Vosjan terug.

Vervolgens werd iedereen goed wakker geschud door de levendige stand-up performance van Anabella Meijer. Haar hilarische boek ‘Eerste hulp bij klimaatverandering’ kwam ook op het podium sterk uit de verf. Onder een waaier van vrolijke cartoons bracht ze haar boodschap: doemverhalen werken niet! Dan zakt de moed ons in de schoenen. We moeten klimaatverandering niet zwaarmoedig en pessimistisch te lijf gaan, maar met humor, vrolijkheid en optimisme. Daar wordt je blij van! Haar performance kun je hieronder terugkijken.

In het laatste uur vertelden vier bewoners over de initiatieven die zij opzetten. Zij zijn in hun wijk voorlopers en initiatiefnemers zijn op het gebied van duurzaamheid. Zo stal de nuchtere Mireille Groot Koerkamp uit Broekland de harten met haar verhaal. Zij startte de lokale voedselcoöperatie Autark. Die werd heel succesvol en creëerde tegelijkertijd gesprekken over duurzaamheid tussen de bewoners. Met als gevolg dat er nu allerlei nieuwe initiatieven in en rond Broekland zijn ontstaan om duurzaamheid te bevorderen. Zo simpel kan het zijn: gewoon samen iets beginnen, niet wachten op de ander of de overheid. Bekijk dit laatste onderdeel ook hieronder terug.

Al met al was het een mooie, bezielende dag, omlijst door live uitvoeringen van Bach-muziek. Er werd al een voorschot genomen op het volgende Klimaatforum Deventer, in de lente van 2022. Duurzaam Deventer wordt steeds meer op de kaart gezet. Meer weten over wat we individueel en lokaal nou doen tegen klimaatverandering, zonder pikzwarte doemscenario’s en opgeheven vingertjes? Kom langs in het Duurzaamheidscentrum.

Tijdens het Klimaatforum Deventer worp het Duurzaamheidscentrum een reddingsboei uit met lokale oplossingen

Reddingsboei3

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE