fbpx

Belang van lokale producten | De reis naar een duurzaam leven van Sandra

“Lokale producten is beter voor mens, dier en milieu.”

sandra lokale producten

“Het was vroeger waar ik opgroeide heel normaal om je eigen moestuin te hebben. Tegenwoordig kopen de meeste mensen hun eten in de supermarkt. Eten dat veelal efficiënt, snel en goedkoop gemaakt is, ten koste van de gezondheid van mens, dier en milieu. Ik koop daarom zoveel mogelijk lokaal. Zo weet ik dat mijn voedsel met zorg geteeld is. Ik vertel je graag meer over mijn reis naar een lokaal geproduceerd eetpatroon.”

Wat is voor jou de belangrijkste reden om lokale producten te kopen?

Tegenwoordig halen we ons voedsel van over de hele wereld. Wat hier niet verbouwd kan worden, of niet in het seizoen is, wordt uit landen soms ver buiten Europa gehaald. Producten worden ook zo snel en zo goedkoop mogelijk gemaakt. Het hele jaar kunnen we daardoor alles krijgen tegen relatief lage prijs. Voor ons een fijne luxe, maar het milieu en onze gezondheid betalen daarvoor de prijs. Velen van ons kennen het nog, en onze ouders zeker. We verbouwden zelf groente en fruit of kochten bij lokale boeren ons eten. Etenswaar hoefde geen kilometers af te leggen voor het op ons bord kwam en je at veel meer met de seizoenen mee. De producten waren over het algemeen ook van betere kwaliteit. Onbewust was dat veel beter voor onze gezondheid én het welzijn van de planeet. Door lokale producten te kopen, ga ik weer terug naar die basis.

Hoe is de focus op lokale producten bij jou begonnen?

Ik ben opgegroeid in Oost-Duitsland, de voormalige DDR, dat toen economisch afgesloten was van de Westerse wereld. We hadden zoals velen daar enkele kilometer verderop een stukje grond waar we groente en fruit verbouwden. Er stond ook een eenvoudige bungalow bij waar we soms de weekenden doorbrachten en konden genieten van het buitenleven, zonder stroom en stromend water, alleen een handmatige waterpomp. Toen de grens openging, werden ook onze supermarkt schappen gevuld met westerse producten. Door de jaren heen loonde het niet meer je eigen groente te verbouwen. De economie groeide en je producten kon je in de supermarkt vaak al goedkoper krijgen. Ook voor mij werd de supermarkt de standaard plek om mijn eten te kopen.

Door de jaren heen hoorde je steeds meer van mensen die kampten met allergieën of darmklachten en verdiepte ik me meer in de samenstelling van ons voedsel. En door het lezen van boeken werd ik mij steeds bewuster van de impact die onze huidige manier van voedsel produceren heeft op het milieu en onze gezondheid. Dat heeft mijn ogen geopend en doen inzien dat de manier van produceren zoals ik dat uit mijn jeugd kende, beter is voor mens en milieu. In kleine stapjes ben ik toen steeds meer lokaal gaan kopen. Ik wil weten waar mijn eten geproduceerd is. Zo haal ik mijn groentes veelal op de markt, of bij boeren in de buurt en tegenwoordig bij een voedselcoöperatie. Ik eet nu ook bewust met de seizoenen mee. Dus bij ons geen ijs met aardbeien bij het kerstdiner of tomaten uit Marokko.

Wat vind je het lastigste aan lokale producten kopen?

Het kost meer moeite en meer tijd. In de supermarkt vind je alle producten die je nodig hebt op één plek. Als je lokaal geproduceerd voedsel wilt kopen, moet je langs verschillende winkels en boeren. Dus als ik te weinig tijd heb, ga ik soms toch voor het gemak naar de supermarkt, maar ook hier vind je steeds vaker producten van regionale boeren. Lokale producten zijn over het algemeen ook duurder. Door de focus op efficiëntie zijn producten in de supermarkt goedkoper, ten koste van de kwaliteit en de planeet. Ik betaal dan liever meer zodat ik weet dat mijn eten met zorg is geteeld. En met vlees, wil ik weten dat het dier een fijn leven heeft gehad. Dat vlees is duurder, dus eet ik minder. Zo blijft het ook specialer en kan ik er meer van genieten. 

Hoe reageert je omgeving?

Dat ligt eraan met wie ik het erover heb. Mijn twee puberzoons zitten in een heel andere fase en zijn hier nu niet mee bezig. Toch denk ik dat ze er wel iets van meekrijgen, al zullen ze dat natuurlijk nooit zeggen. Verder in mijn vriendenkring zie ik dat er wel meer mensen bewust bezig zijn met hun voeding en de milieu-impact daarvan. Je merkt ook dat in de maatschappij het bewustzijn langzaam begint te groeien en de eerste veranderingen komen.

Wat zou jouw tip zijn aan iemand die vaker lokale producten wil gaan kopen?

De eerste stap is je bewust worden waar je eten vandaan komt en wat er in zit. Denk bijvoorbeeld aan allerlei toevoegingen en E Nummers. Dat kom je trouwens niet meer tegen als je puur voedsel koopt. Je koopt minder overbodig bewerkt of industrieel geproduceerd voedsel. Vervolgens kun je kijken of er in de buurt een markt of winkel is waar je lokale producten kunt kopen. Breng ook eens een bezoek aan een voedselbos of zelfoogsttuin. Doordat je ziet waar je voedsel vandaan komt, sta je veel meer in verbinding met de natuur. Het geeft ook een heel voldaan gevoel als je een ochtend bezig bent geweest in de tuin en een mand vol met groente en fruit hebt verzameld. Daarnaast is het ook erg leuk om eens te experimenteren zelf iets te telen. Stop eens wat zaadjes in de grond en kijk wat er gebeurt. Begin met iets simpel als kruiden, zoals bieslook of eetbare bloemen. Een tuin hoef je hier niet voor te hebben. Het kan gewoon in de vensterbank. Bewonder en verwonder je over het groeiproces. Het is toch bijzonder als je bedenkt dat uit zo’n klein zaadje, een plant kan groeien!

Interesses in lokale producten? Neem eens een kijkje bij de Nieuwe oorsprong. Of wil je meer informatie over duurzaam leven? Kom dan eens langs in het Duurzaamheidscentrum. We zijn geopend van woensdag t/m zaterdag en bekijk hier de openingstijden.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE