fbpx

Yvonne’s reis naar een duurzamer leven

Yvonne gaat al 20 jaar op de fietsvakantie, want “duurzaamheid is voor mij een belangrijk onderwerp.”

Fietsvakantie voor een duurzaam leven

“Een duurzame vakantie waarbij je de hele dag heerlijk in de natuur bezig bent en de mooiste plekken ontdekt. Vroeger met de kinderen, en nu met mijn man maak ik graag prachtige tochten naar en door het buitenland. Ik vertel je graag meer over mijn fietsvakantie-ervaringen.”

Yvonne

Wat is voor jou de belangrijkste reden om op fietsvakantie te gaan?

Een fietsvakantie is een duurzame vakantie. En duurzaamheid is voor mij een belangrijk onderwerp waar ik al sinds mijn studententijd mee bezig ben. Zo stond ik in de jaren zestig op de barricade om te demonstreren voor het milieu. Ik maak me best zorgen over het klimaat, vooral voor mijn (klein)kinderen. Ik probeer daarom zo duurzaam mogelijk te leven. Ik eet bijvoorbeeld zoveel mogelijk veganistisch, we zijn thuis van het gas af en hebben we een elektrische auto. En ga ik dus op fietsvakantie! Niet alleen is fietsvakantie duurzaam, het is ook onwijs leuk!

Kun je wat meer vertellen over je ervaringen met fietsvakanties?

Ik doe dit inmiddels al zo’n 20 jaar. Ook toen de kinderen klein waren, ging ik al met de fiets op vakantie. Het zit in de familie. Mijn vader ging vroeger alleen, want mijn moeder wilde niet mee fietsen. Mijn eerste fietsvakantie was met kinderen, ze waren toen 2 en 5 jaar. We gingen toen op de fiets van Nijverdal, waar ik toen woonde, naar Giethoorn. Best spannend, ook voor de kinderen, want 56 km is voor die jonge kinderbenen een hele afstand. Toen ik mijn huidige man leerde kennen hebben we dit voortgezet en gingen we met vier pubers op vakantie. Een behoorlijke onderneming, en dat ging ook niet altijd zonder geklaag haha. Inmiddels hebben we al heel wat landen bezocht. Zo hebben we afgelopen zomer 5 weken 1400 km door Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Belgie, Luxemburg en Zwitserland gefietst. Ook zijn we al eens naar Berlijn gefietst, Hongarije, Denemarken, Trier, Jersey, Tsjechië en Denemarken. Stuk voor stuk prachtige routes! En niet te vergeten in Nederland, de Brabantse waterlinie. Overigens doen we niet altijd alles met de fiets. Soms kiezen we ervoor stukken met de trein te doen.

Wat vind je zo leuk aan fietsvakantie?

Het leukste is dat je de hele dag bezig bent en veel in de natuur bent. Je ziet onwijs veel; veel meer dan als je in de auto zit. Ook kom je op plekken waar je met de auto niet kunt komen. Je beleeft en ervaart de natuur ook veel meer. Je ontdekt de meest prachtige plekken waar het zo mooi en zo puur is, ver weg van het massatoerisme. Soms kom je zelfs helemaal niemand tegen. Je hoeft dus zeker niet ver weg om overweldigend mooie natuur te zien! Het is ook heel ontspannen. We stappen zo rond 10 uur op onze tourfiets en onderweg stoppen we een paar keer om wat te eten en te drinken, of om ergens te zwemmen in de natuur of een leuk dorpje te bezoeken. Wat ook erg leuk is, dat je veel nieuwe mensen ontmoet. Op de fiets ben je veel toegankelijker voor anderen. Mensen zijn nieuwsgierig naar waar je vandaan komt, en waar je naartoe gaat, en ze delen graag hun eigen ervaringen. Zo hoor je de leukste verhalen.

 

“Je ontdekt de meest prachtige plekken waar de natuur zo mooi en zo puur is, ver weg van het massatoerisme.”

Wat vind je het lastigste aan fietsvakanties?

Oeh moeilijke vraag, want ik vind fietsvakanties vooral erg leuk. Lekke banden zijn wel erg vervelend, zeker als dat vaak gebeurt. In Denemarken had ik op een gegeven moment in een week vijf lekke banden. Wat bleek, door hoge golven was het wegdek bedekt geraakt met hele kleine scherven van schelpjes. En daar houden banden niet van. Een fietsvakantie vraagt ook wel enige voorbereiding, al geldt dat eigenlijk voor elke vakantie. Als je zo op de fiets stapt zonder route, loop je het risico in minder mooie gebieden uit te komen. Gelukkig kun je op internet en in boeken een hoop mooie routes vinden. Wat nog wel vervelend is, is dat leuke hostels en bed & breakfasts op de een of andere manier altijd op een berg liggen. En na een lange dag fietsen valt zo’n beklimming wel tegen. Soms denken mensen dat je weinig spullen kunt meenemen, maar met 4 fietstassen (2 voor en 2 achter) heb je meer dan genoeg ruimte. Je hebt ook niet heel veel nodig. We dragen altijd fietskleding die we om de zoveel dagen wassen in het hotel. Als het niet op tijd droog is, hangen we het onder de snelbinders en wappert het vanzelf droog. Doordat we overnachten in hostels, hotels en bed & breakfasts hoeven we verder ook niets mee te nemen. Maar mocht je meer mee willen nemen, heb je ook karretjes die je achter de fiets kunt hangen. Een andere misvatting is dat je ver weg moet om onaangeroerde natuur te zien. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat ook op fietsafstand de mooiste plekken te bewonderen zijn.

Hoe reageert je omgeving als je vertelt dat je op fietsvakantie gaat?

Mensen reageren eigenlijk altijd positief. Negatieve reacties heb ik nog nooit gehad. Ze vinden het vaak spannend en leuk als ik vertel over mijn ervaringen. Hoewel ze het erg interessant vinden, zeggen sommigen wel dat zij het zelf niet zo gauw zouden doen. Dat is ook prima, iedereen zijn favoriete vakantie. Anderzijds hoor ik van mensen dat zij wel graag op fietsvakantie zouden willen, maar hun partner niet.

Wat zou jouw tip zijn aan iemand die voor het eerst op fietsvakantie gaat?

Het meest belangrijke is dat je een goede tourfiets hebt. Daar moet je mee beginnen. Zorg ook dat je noodzakelijke spullen verzameld zoals een reparatiefietskit en gereedschap. Zeker als je op afgelegen plekken gaat fietsen is dat onmisbaar. Afhankelijk van de duur van je vakantie en de hoeveelheid spullen die je mee wilt nemen, heb je naast gewone fietstassen ook voortassen nodig. Als je voor het eerst op stap gaat, zou ik adviseren te beginnen met een simpele route in Nederland. Er zijn diverse leuke routes, bijvoorbeeld de Elfstedentocht of rondje IJsselmeer. Zo kun je ontdekken of het bevalt en je de juiste spullen hebt. Vervolgens kun je over de grens gaan kijken en bijvoorbeeld naar Duitsland of verder weg naar Denemarken en Oost-Europese landen fietsen. Er zijn zoveel mooie bestemmingen waar je juist met de fiets goed kunt komen. En als je niet gewend bent veel te fietsen kun je ook met de ebike. Ik kan het dus iedereen aanraden!

Wil je meer informatie over duurzaam leven? Kom dan eens langs in het Duurzaamheidscentrum. We zijn geopend van woensdag t/m zaterdag en bekijk hier de openingstijden.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE