fbpx

Loop mee met de klimaatwandeling van Urgenda

Op vrijdag 15 oktober ontvangt het Duurzaamheidscentrum Deventer de wandelaars van Urgenda, op hun tocht van de Groningse Eemhaven naar de klimaattop in Glasgow. Het doel van deze wandeling is om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis en een oproep tot snellere maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Wie mee wil lopen is welkom.

Op 1 november begint in Glasgow de wereldwijde klimaatconferentie GOP26. Daar kunnen belangrijke beslissingen genomen worden om desastreuze klimaatveranderingen te beperken. Vrijwilliger Estella Franssen legt uit waarom het Duurzaamheidscentrum aanhaakt bij deze wandeltocht: “Het is vijf over twaalf voor het klimaat. We hebben alle oplossingen in huis om onder de 1,5 graad opwarming te blijven. Maar dan moeten we allemaal volop aan de bak. We moeten meer doen, en vooral ook sneller als we onze planeet leefbaar willen houden. Daarom is het motto van de wandeltocht “Let’s accelerate!”

climatemiles

Inspireren

Zonder drastisch ingrijpen warmt de aarde nog deze eeuw 3 graden op en worden grote delen van onze planeet volledig onleefbaar door overstromingen, orkanen, hittegolven en een alsmaar verder stijgende zeespiegel. Maar wat helpt een wandeling daar nou tegen? “De wandeltocht gaat langs allerlei duurzame initiatieven, die tonen dat  er veel mogelijk is en dat we allang weten wat er moet gebeuren. Ook in Deventer. Daarmee willen we mensen inspireren en motiveren,” legt Franssen uit. “Net zoals we doen in het Duurzaamheidscentrum in het gemeentehuis van Deventer: we laten zien wat iedereen zelf kan doen.” Zo voert de wandeling in Deventer langs het groene daken-initiatief in de Zandweerd. Daar heeft een groep buurtbewoners, ondersteund door de Ulebelt en Buurkracht, 43 daken vergroend. Dat helpt tegen hittestress, een van de gevolgen van klimaatverandering, en een groot probleem in de Zandweerd.

Urgentie

Daarnaast zijn de deelnemers zelf ook inspirerend. Elke dag melden zich meer mensen om mee te lopen. Van jongeren en boeren, tot energiecoöperaties en directeuren van grote bedrijven, vertelt Estella: “Zij zetten zich in voor het klimaat en vragen ook de overheid om in actie te komen. De gezamenlijke boodschap is daarom ook gericht aan het formerende kabinet: we willen meer actie! We hebben geen dag meer te verliezen!”

Route en aanmelding

Uiteraard lopen ook vrijwilligers van het Duurzaamheidscentrum mee op vrijdag en zaterdag. Maar iedereen is welkom om mee te lopen. Een dag, twee dagen, een week, of de hele route. Elke dag leggen de wandelaars 20 tot 30 kilometer af. Op vrijdag 15 oktober lopen de wandelaars vanaf station Raalte naar station Deventer. De volgende dag, zaterdag 16 oktober, vervolgen zij hun tocht van Deventer naar Apeldoorn. Meedoen is uiteraard gratis. De precieze route is te vinden via theclimatemiles.nl/route. Op deze website kunnen deelnemers zich ook aanmelden.

climatemiles2
Foto: The Climate Miles

Klimaatrechtzaak

Urgenda werd bij het grote publiek bekend in 2015 toen de organisatie de roemruchte rechtszaak won tegen de Nederlandse staat over het klimaatbeleid. De rechter stelde Urgena in het gelijk, dat de Nederlandse overheid meer en sneller moest handelen, om haar inwoners beter te beschermen  tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ondertussen zijn we zes jaar verder en er is nog lang niet voldoende gebeurd. Daarom blijft actie nodig.


BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE