fbpx

Maartje over het klimaatprobleem: ‘Als je alleen maar hoort dat de wereld vergaat, dan haak je af’

Artikel gepubliceerd door indeBuurt Deventer.

Maartje organiseert het Klimaatforum Deventer 1
Foto: Doron Tempert

Als het in het nieuws over het klimaat gaat, is het vrijwel altijd negatief. Daar is Maartje van Hooft (53) helemaal klaar mee. ”Het gaat alleen maar over het probleem, niet over de oplossing.” Als vrijwilliger van het Duurzaamheidscentrum Deventer organiseert ze op 28 augustus het Klimaatforum. ”We praten over oplossingen waar echt iedereen iets mee kan.”

Maartje woont met haar dochter in Keizerslanden. Het klimaat heeft de Deventerse altijd geïnteresseerd. ”Wij zijn als mens onderdeel van de natuur. Dus door voor de natuur te zorgen, zorg je voor jezelf. Zo zie ik het.”

Extreme droogte, toen heel bijzonder

Maartje merkt dat het klimaat de laatste jaren echt aan het veranderen is. ”In de zomer van 2018 hadden we last van extreme droogte. Ik kan me nog herinneren dat we dat in de zomer van 1976 ook hadden. Toen was ik nog een klein meisje. Dat was destijds heel bijzonder, een hoge uitzondering. Nu niet meer, want in de zomer van 2019 gebeurde hetzelfde: extreme droogte en hoge temperaturen. Dat zijn dingen waar ik me zorgen over maak.”

Alleen als je weet wat de oplossingen zijn, kun je iets doen

Toch werd Maartje moe van het vooral negatieve nieuws. ”In het najaar van 2019 was Greta Thunberg veel in het nieuws. Ze is heel direct. Dat is goed, maar ook heftig. Het nieuws was sowieso alleen maar alarmerend. ‘De wereld vergaat’ en ‘koop een waterpomp’, was zo’n beetje wat er gezegd werd. Daar kan ik niks mee. Mensen horen vaak alleen het probleem, maar niet de oplossing. Hierdoor weet je niet hoe je zelf iets kunt veranderen. Er is ook een ander verhaal, dat moet meer gedeeld worden.”

Een verhaal waar je energie van krijgt

Dat andere verhaal: het verhaal over oplossingen waar je energie van krijgt. Waardoor jij als bewoner van Deventer zin krijgt om zelf aan de slag te gaan met het verduurzamen van je huis, wijk en leven wordt vertelt tijdens het Klimaatforum, op zaterdag 28 augustus in de Lebuinuskerk. ”Het wordt echt heel leuk, een positieve middag met humor.”

Tekst gaat verder onder foto >>

Klimaatforum Deventer

Maartje: ”Als je weet wat de oplossingen zijn, kun je iets doen. Tuurlijk moet iedereen daarin zijn eigen keuzes maken. Sommige mensen doen de halve week vrijwilligerswerk voor milieuorganisaties, anderen halen de stoeptegels uit hun tuin en planten bloemen. Het draagt allebei bij aan een beter milieu.” Zelf is Maartje minder gaan vliegen. ”Ik stap niet meer in het vliegtuig als het om vakantie gaat. We gaan met de trein. Daarnaast ben ik nog kritischer geworden als het aankomt op voedselverspilling. Ik koop zoveel mogelijk lokaal bij de boer.”

Voor alle Deventenaren

”Het Klimaatforum is voor iedereen”, benadrukt ze. ”Alle Deventenaren zijn welkom. Het is heel laagdrempelig. Als je nog helemaal niks doet met duurzaamheid, maar het onderwerp je wel aanspreekt, ben je ook welkom.” Je hoeft dan ook niet bang te zijn om domme vragen te stellen en je zult zeker niet te horen krijgen dat je te weinig aan duurzaamheid doet. ”Helemaal niet! Het gaat er juist om dat je hierdoor zin krijgt om zelf aan de slag te gaan en na het forum beter weet hoe en wat er al in jouw wijk gedaan wordt.”

Live bijwonen of online meekijken vanaf de bank

Het Klimaatforum vindt plaats op 28 augustus van 14.00 tot 17.00 uur in de Lebuinuskerk. Je kunt het evenement gratis bijwonen, maar moet van te voren wel een ticket reserveren via de website. Er is door corona namelijk een beperkt aantal plekken beschikbaar. Kun je of wil je liever niet fysiek aanwezig zijn? Dan is het ook mogelijk om het Klimaatforum thuis vanaf de bank te volgen, via de livestream. Als je online meekijkt, kun je ook actief meedoen: je kunt jouw vragen of opmerkingen insturen via de chat. Het programma ziet er als volgt uit:

Praktische oplossingen en humor

Maartje: ”We bespreken echt van alles! Zo wordt er een lezing geven over een oplossingsgerichte visie waar je zelf mee aan de slag kunt. Is er tijd voor humor én bespreken we welke lokale initiatieven er al zijn in de verschillende wijken in de stad.”

Meld je direct aan voor 28 augustus

Enthousiast geworden? Op de website van Duurzaamheidscentrum Deventer lees je nog veel meer over het programma van het Klimaatforum. Via de website kun je je ook direct aanmelden voor 28 augustus. Wil je er graag live bij zijn, wacht dan niet te lang met aanmelden. Er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE

Goed om te horen dat jij gaat besparen, dat levert iets op, ook voor jou!

We streven er na je binnen 14 dagen te bellen voor een gratis telefonisch advies.

We wensen je een duurzame dag toe.

Team RRE