
Naast roerbakken is witlof ook rauw te gebruiken in salades en in ovenschotels. Witlof is familie van groenlof, radicchio rosso, paardenbloem en andijvie, wordt in het donker geteeld en wordt ook Brussels lof genoemd.

Zuurkool eet je meestal als stamppot, maar er zijn veel meer mogelijkheden. In de Duitse keuken wordt zuurkool vaak apart geserveerd en in de Hongaarse keuken doen ze het in de goulash. Zuurkool is eigenlijk gewoon gesneden witte kool, die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën is gefermenteerd. Door deze bewerking is zuurkool veel licht verteerbaar. De kool is als het ware voorverteerd.

Pastinaak heeft een zoete anijsachtige smaak met nootachtige tonen. Pastinaak is het hele jaar verkrijgbaar, maar wordt vooral gezien als wintergroente. Je kunt ze rauw eten, maar meestal worden ze gekookt, gebakken of gegrild.

Cavolo Nero (palmkool) is erg populair in de echte Italiaanse keuken. Tijdens de groei gaat de plant steeds meer op een palmboom lijken. Palmkool smaakt een beetje naar boerenkool, maar is wat steviger met een meer verfijnde, niet kolige, smaak. Palmkool is ook supergezond.

Pompoen is heerlijk in warme gerechten. Ze combineert met veel soorten kruiden. Je kan het zacht houden met kruiden als rozemarijn en nootmuskaat. Of pikant met exotische kruiden als kerrie, gember, cayennepeper en foelie.

Romanesco lijkt een soort kruising tussen bloemkool en broccoli. Ze is alleen wat frisser dan bloemkool en zachter dan broccoli.

Appels zijn gezond. Ze bevatten naast suikers veel voedingsvezels, pectine en cellulose. Pectine absorbeert waterachtige substanties in het lichaam. Een aantal stoffen in het vruchtvlees en in de schil kunnen het lichaam helpen zuiveren van zware metalen (lood en kwik) en van radioactieve deeltjes. Appel verstevigt ook het immuniteitssysteem, het zuivert lever en gal, en het is een natuurlijk constipatiemiddel.

Spruitjes zijn eigenlijk mini-kooltjes. Ze groeien uit de oksels van de spruitkoolplant. Spruitjes zijn op zoveel manieren te bereiden, dat er altijd wel een recept is waarbij je ze lekker vindt. Laat je verrassen!

Deze grappige groente om te zien is familie van de broccoli en boerenkool. Koolrabi wordt ook vaak verward met koolraap, maar lijkt er fysisch geenszins op. In Nederland wordt koolrabi tot de vergeten groenten gerekend, terwijl het in Duitsland volop geteeld en gegeten werd en wordt.

Spitskool is een delicatesse onder de koolsoorten. Ze heeft een verfijnde en zoete koolsmaak en is heerlijk mals zowel rauw als gekookt. De spitskool is een sappige variant van de witte kool. De kool is los van structuur en de bladeren zijn zacht. De kwaliteit van de spitskool is haar versheid en sappigheid. Bovendien is het een zeer gezonde groente, die bomvol vitamine C zit.